Sněmovna podpořila změny ve stavebním spoření


08. 02. 2013  10:50     ČTK     komentáře (1)

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o stavebním spoření, která kromě jiného umožní, aby stavební spoření nabízely i univerzální banky a nejenom stavební spořitelny. Návrh také zavádí účelovost státní podpory. Bude možné ji použít pouze na bydlení nebo na důchodové připojištění. Opozice návrh kritizovala a chtěla ho zamítnout. Také stavebním spořitelnám se změna nezamlouvá.

Sněmovna podpořila změny ve stavebním spoření




Zpřístupnění stavebního spoření i univerzálním bankám odůvodňuje ministerstvo financí posílením konkurenčního prostředí a stability systému. Stavební spoření je navíc podle dřívějšího vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) finanční produkt, a není tak podle něj jediný racionální důvod, proč by ho měly poskytovat jen stavební spořitelny. Banky budou moci podle Kalouska žádat o povolení na stavební spoření nejdříve k 1. lednu 2015 a stavební spořitelny budou moci naopak žádat o bankovní licenci.

Novela dále počítá se zavedením účelového využití státního příspěvku ke stavebnímu spoření, lidé by ho mohli použít na bytové účely nebo na důchod. Tyto změny by měly platit od roku 2014 pro všechny smlouvy včetně dříve uzavřených. Vláda v důvodové zprávě píše, že účelovost se bude týkat státní podpory, na kterou vznikne nárok až po nabytí účinnosti zákona.

Asociace českých stavebních spořitelen považuje návrh v takové podobě, v jaké doputoval do Sněmovny, za ohrožující budoucí existenci stavebního spoření v Česku. "Věříme, že se Sněmovna bude zákonem dál pečlivě zabývat. Zváží jeho dopady a případně zváží potřebné úpravy takovým způsobem, aby bylo naplněno vládní prohlášení, ale zároveň zůstal zachován produkt, který využívá téměř polovina obyvatel ČR," řekl ČTK tajemník asociace Jiří Šedivý.

Stavební spořitelny poskytují úvěry pouze ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si u nich spoří, a celý systém striktně upravuje zákon. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují, přičemž úrokové sazby závisí na délce doby fixace a na ceně peněz na mezibankovním trhu.

Sociální demokraté i poslanci VV neúspěšně navrhovali novelu zamítnout. "Domnívám se, že jde o takovou plíživou a salámovou metodu, jak vlastně stavební spoření zcela dostat do kolen a v důsledku udělat vše pro to, aby stavební spoření zaniklo," řekl řekl již loni Václav Votava (ČSSD).

Poslanec Michal Doktor (Jihočeši 2012) prohlásil, že pokud v návrhu zůstane ustanovení, které zavede účelovost podpory i na existující smlouvy, což označil za retroaktivitu, pak novelu při závěrečném hlasování nepodpoří. Pokud toto ustanovení z novely zmizí, pak je ochoten pro ni hlasovat.



Sněmovna podpořila změny ve stavebním spoření


Pokud bude retroaktivita uskutečněna i na stávající smlouvy,tak bude asi velký odliv stávajících kli...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12523367888

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více