Sníme o novém autě, rekonstrukci a dovolené. A klidně se i uskromníme, říkají Češi


12. 07. 2018  20:02          komentáře (0)

Sny si je třeba plnit. To si myslí naprostá většina Čechů. Nejčastěji sní o koupi auta, novém bydlení i cestování. Mnoho z nich si jeden či víc z takových snů už v životě splnilo. Každý druhý Čech se neváhá uskromnit, aby nezůstali jen u snění. Více než třetina je dokonce ochotna sáhnout na svůj volný čas a přilepšit si brigádou nebo zlepšit svůj život díky rekvalifikaci a vzdělávaní. Zlozvyků by se naopak ve snaze naplnit své sny vzdal jen jeden z deseti. Vyplývá to z reprezentativního výzkumu společnosti Home Credit.

Sníme o novém autě, rekonstrukci a dovolené.  A klidně se i uskromníme, říkají Češi




Většina z nás sní o lepším bydlení

Každý občas sní o něčem, co by si rád pořídil, ale v současnosti na to nemá dostatek prostředků. Snění o tom, co bychom si koupili, kdybychom vyhráli v loterii, zná téměř každý. Zůstaňme ale při zemi. Když měli Češi uvést, o čem reálně dosažitelném sní nejvíc, vzpomínali hlavně koupi nebo rekonstrukci nemovitosti. Druhá se umístila dovolená, často v exotických zemích. Hned za nimi stojí sny o autě nebo domácím spotřebiči či elektronice. Naprostá většina Čechů se ale nespoléhá jen na štěstí. Pouze při snění bez reálných činů zůstává přibližně desetina respondentů.

Co jsou Češi ochotni obětovat pro splnění svých přání? „Průzkum nám ukázal, že téměř 60 procent Čechů se pro přiblížení k svým snům nebojí uskromnit. Třetina Čechů naopak deklaruje ochotu obětovat i svůj čas a nezdráhá si najít i další práci nebo věnovat čas vzdělávání neboli rekvalifikaci. Našlo se i 12 procent těch, kteří jsou ochotni se vzdát svých zlozvyků jako je kouření či pití alkoholu, které též ubírají nějakou tu částku z domácího rozpočtu,“ uvádí analytik trhu Jaroslav Ondrušek ze společnosti Home Credit.

 

Jak se mění sny na realitu

Když lidé chtějí sny proměnit v skutečnost, obvykle pro to musí i něco udělat. Téměř 60 procent Čechů se cítí být v dosahovaní svých přání spíše aktivní. Pětina přiznává, že pro to v skutečnosti dělá jen minimum. Ve snaze splnit si své sny v blízké budoucnosti si 50 procent Čechů odkládá část svých příjmů. Polovina z nich uvedla, že tak činí pravidelně, další polovina dává peníze bokem alespoň příležitostně. Víc než třetina Čechů ale přiznává, že taky pokouší štěstí a občas si vsadí nebo koupí los.

Dva z deseti respondentů v průzkumu sdělili, že k naplnění svých snů hodlají využít nějaký z úvěrových produktů. „Z výsledků průzkumů vyplynulo, že půjčky jsou také jednou z dostupných možností, jak si splnit přání. Je často jednodušší rozdělit si vyšší částku do splátek, než si na ni našetřit. Stále existuje mnoho lidí, pro které je odkládání peněz bokem složitější, i když jejich příjmy vysoko převyšují průměr. Pokud už se rozhodněte své sny realizovat prostřednictvím půjčky, je důležité dobře zvážit, jestli jste schopni ji do budoucna splácet, a kolik splátky ukrojí z domácího rozpočtu. Když se jedná o rekonstrukci bydlení, často hovoříme o vyšších částkách. V případě dovolené, ale radíme, financovat ji z naspořených peněz,“ vysvětluje Ondrušek.



Češi si svá přání plní úspěšně

Plnění přání vyžaduje často kus odhodlání, či dokonce obětování části svého volného času. Vypadá to ale tak, že většině Čechů se už alespoň jeden z takových snů podařilo splnit. Víc než 60 procent respondentů úspěšně proměnilo sen ve skutečnost. Víc než třetina se ke svým přáním přiblížila díky tomu, že si pravidelně odkládala peníze bokem, nebo se na čas uskromnili. Řešením byl taky úvěr, a to až ve čtyřech z deseti případů. Téměř dvacet procent investovalo a podnikalo, čímž si dokázali financovat své sny.

„Našli se i tací, kteří se k svému snu dostali poměrně jednoduše. Šesti procentem se podařilo splnit si sen díky dědictví a dvě procenta respondentů za to vděčí uzavření sňatku. V loterii však štěstí neměl žádný z respondentů,“ dodává Ondrušek.

 

*Průzkum byl realizován od 18. do 24. května metodou CAWI, na reprezentativní vzorce české populace 400 respondentů, ve věku 18-60 let.


 



Sníme o novém autě, rekonstrukci a dovolené. A klidně se i uskromníme, říkají Češi

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15641776112

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více