Snížení poplatků za platbu kartou. Banky se zahojí na klientech


07. 04. 2015  00:43     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Regulativní snížení poplatků za platbu kartou pro obchodníky mělo být impulsem pro snížení cen pro zákazníky. Nakonec to však budou klienti bank, tedy zákazníci, kdo bankám výpadek příjmů zaplatí.

Snížení poplatků za platbu kartou. Banky se zahojí na klientech




Regulace cen je obecně pozitivně přijímané opatření. Bohužel se však takovéto zásahy často obrací proti těm, kterým měly původně pomoci. 

Jaké úpravy v poplatcích banky připravují?

Banky se už nechávají postupně slyšet, že snížení poplatků od obchodníků a pokles příjmů až o tři miliardy korun, nemohou ponechat jen tak. Řešením se tak pro ně mají stát úpravy poplatků pro klienty a to směrem vzhůru. Dle vyjádření bank se banky nebudou zaměřovat na plošné zvyšování poplatků pro všechny, ale budou spíše výběrově zvažovat jaké poplatky související s platbami kartou zvýší. 

Zvýšit poplatky by se tak měly především klientům, kteří nejsou aktivní a služeb bank, například placení kartou využívají jen minimálně. Zjednodušeně řečeno, pokud klient nebude utrácet prostřednictvím karty v potřebném počtu, nebo ve stanoveném objemu, tak uhradí bance větší poplatek. V praxi pak banky tímto dosáhnou, že klienti budou motivováni k vyššímu počtu či objemu útrat kartou. Aby se však kompletně vykompenzoval současný výpadek, musel by každý klient utratit kartou až pětkrát více než dosud, což je zatím nereálné. V každém případě se jedná o první krok, kterým banky mohou alespoň zčásti smazat ztráty, které jim hrozí.

Jako první se nyní tímto směrem vydala například mBank. Tato banka tak v aktuálně zavedeném sazebníku s počátkem března zavedla poplatek 29 korun za vedení karty. Pokud však klient zaplatí kartou alespoň jednou měsíčně 500 korun, poplatek hradit nemusí. Banka tak chce motivovat klienty, kteří karty nevyužívají, aby s jejich používáním začaly a bance tak zajistili příjmy z těchto plateb.

Obdobná opatření připravují dle svých prvotních vyjádření i další banky. 

Polsko naznačilo, jak bude reakce bank vypadat

K uvedeným opatřením již s předstihem přistoupily banky v Polsku. Tam však došlo k výrazně širšímu nárůstu poplatků a jejich množství, než avizují tuzemské banky. Polské banky tak přistoupily ke zvýšení poplatků za úkony na pobočkách, vedení běžných účtů a došlo také ke zvýšení poplatků za vedení všech druhů karet. 

Regulace poplatků může mít i pozitivní důsledky

Regulace poplatků však nelze hodnotit jen výlučně negativně. Může mít totiž i své pozitivní stránky, které zvýší dostupnost tohoto pohodlného způsobu placení. Snížení poplatků totiž bude pro mnoho, zejména menších obchodníků znamenat impuls, aby si pořídili platební terminál, který je svými náklady pro ně v současné době neekonomický. To bude znamenat velmi výrazný impuls pro další rozvoj placení kartou a tedy i rozsahu jejich využívání. 

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!zdroj: Bankovnipoplatky.com

geen_vstricna



Snížení poplatků za platbu kartou. Banky se zahojí na klientech

pravopis
Banka tak chce motivovat klienty, kteří karty nevyužívají, aby s jejich používáním začalY a bance ta...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16518821936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více