Sociální karta - vše, co potřebujete vědět


22. 06. 2012  12:02     BP.com     komentáře (0)

Téma Karta sociálních systémů, které se běžně říká Sociální karta nebo zkráceně Skarta, se pomalu ale jistě začíná drát do popředí všech diskusí o sociálních politikách v ČR. Že o tom systému nic nevíte a chcete být v obraze? Přichystali jsme pro vás nejdůležitější otázky a odpovědi na ně, a to s přispěním pana Jiřího Reichla, tiskového mluvčího generálnho ředitelství Úřadu práce ČR.





V případě, že člověk má trvalé bydliště jinde než skutečné bydliště a zdravotní stav mu neumožňuje dostavit se na Úřad práce, pod který spadá trvalým bydlištěm, bude možné vyzvednout si Kartu sociálních systémů na jiném kontaktním pracovišti Úřadu práce? Jak v tomto případě postupovat?

V obdobných případech Úřad práce komunikuje s klientem na tzv. korespondenční adrese, je tedy možné objednat doručení sKarty na kontaktní pracoviště ÚP (KoP), které je pro klienta dostupné. Další možností je využít plnou moc k jednání s ÚP a vyzvednutí sKarty a dále, také, pro zřízení převodního příkazu na Úřadu práce.  

V případě, že osoba má platný průkaz mimořádných výhod do konce roku 2015, bude muset vyměnit stávající a platný průkaz za Kartu sociálních systémů nebo bude mít průkaz ZTP a k tomu ještě Kartu sociálních systémů?

V okamžiku, kdy bude klientovi vydána sKarta s identifikační funkcí, je klient povinen původní průkaz vrátit.  

V jakých situacích (u kterých dávek) je osoba povinna používat Kartu sociálních systémů?

Prostřednictvím karty sociálních systémů jsou vypláceny všechny nepojistné sociální dávky a dávky z oblasti státní politiky zaměstnanosti, tj.:
  • Dávky pro osoby se zdravotním postižením
  • Dávky státní sociální podpory
  • Příspěvek na péči
  • Dávky pomoci v hmotné nouzi
  • Podpora v nezaměstnanosti
  • Výplata probíhá vždy prostřednictvím účtu vedeného k sKartě. Klient si následně zvolí pro něj nejvhodnější způsob čerpání dávky. Ve většině případů si může způsob čerpání zvolit, výjimkou jsou dávky pomoci v hmotné nouzi, kde způsob výplaty dávky stanovuje Úřad práce. Čerpání dávky si klient určuje následujícími způsoby:
  • Dávku čerpá přímo z účtu, který je veden k sKartě:
  • o   Výběrem z bankomatu (hotovost) o   Platbou u obchodníka o   Výběrem hotovosti u obchodníka (Cash back) ·         Převodem na jiný účet v ČR, zadání příkazu provede buď na ÚP, nebo v bankomatu České spořitelny, přičemž platební příkaz může mít trvalý či jednorázový charakter. Na ÚP je možné zadat příkaz pouze na celou částku dávky (celá dávka). Přes bankomat si klient může zadat převod na jakoukoli částku. ·         Změny příkazu k úhradě (včetně trvalého) zadaného na Úřadu práce (ÚP) lze provádět pouze na ÚP.  

Bude si moci osoba dále nechat zasílat peníze na svůj běžný účet nebo složenkou?

U nevázaných dávek ano. Tzn. klient/příjemce dávek si nastaví na ÚP trvalý příkaz k úhradě na celou dávku a ta mu pouze „proteče“ přes účet k sKartě v ČS. Předpokládáme, že primárně a v naprosté většině budou pro výplatu dávek používány sKarty. Každý případ se ale rozhoduje individuálně, pokud existují objektivní příčiny, proč dávku tímto způsobem vyplatit nelze, budou moci být použity jiné způsoby výplaty dávky. Děje se tak podle aktuálního metodického pokynu k dané problematice. Pokud nastane případ, kdy klient trvá na jiném způsobu výplaty dávky , i přes nesporné výhody využití funkcí karty, budou s ním v rámci poradenství probrány další možnosti včetně případného využití poštovních poukázek, ovšem jako placená služba. Nebo budou muset být peníze zaslány nejprve na účet České spořitelny a osoba bude muset dát trvalý příkaz a převést si peníze na svůj účet? Ano, pokud je klientovi vydána sKarta, může si zadat platební příkaz na ÚP nebo v bankomatu (jednorázový nebo trvalý) a převést peníze na účet v ČR a v CZK. Lze si vybrat způsob výplaty dávek? Dle legislativy je sKarta prostředkem výplaty dávek. Je to novinka a někteří klienti mohou mít z karty strach. Vycházíme z toho, že peníze v bance a na účtu sKarty jsou bezpečnější než hotovost doma/v kapse.  

V případě, že se jedná o osobu, která je imobilní nebo je umístěna v sociálním zařízení, ve zdravotnickém zařízení a není schopna dostavit se na Úřad práce a Kartu sociálních systému si vyzvednout, budou úředníci Úřadů práce schopni zajistit distribuci do domácího prostředí, popřípadě do výše uvedených zařízení?

V případě, že je klient v takovém zdravotním stavu, že se nemůže dostavit na kontaktní pracoviště Úřadu práce, pak může postupovat následovně:
  • buď tak, že je nastartován proces určení opatrovníka, což je však vhodné až v případech, kdy jsou schopnosti a kompetence člověka vážně omezeny
  • mnohem vhodnější je pověřit vybranou osobu plnou mocí (úředně ověřenou), která sKartu převezme, bude moci stanovit klientem určené transakce (trvalý příkaz) a sKartu následně oprávněnému předá. Je vhodné, aby takové zmocnění bylo vystaveno například sociálnímu pracovníkovi obce nebo zařízení sociálních služeb, ale samozřejmě i jakékoliv jiné osobě. Jde o jednorázové zmocnění. Úřední ověření lze provést přímo v místě, kde klient žije či pobývá (sociální služby, domácnost, zdravotnické zařízení). Postačuje úřední ověření příslušným útvarem obecního úřadu, nebo na poště či u notáře. Poplatek obvykle činí 30,- Kč.
  • ÚP je samozřejmě připraven také k tomu, aby zabezpečil předání sKarty v místě, kde klient žije. Pro tyto případy považujeme za vhodné dohodnout takový postup například s poskytovatelem sociálních nebo zdravotních služeb (domovy pro seniory, pečovatelská služba, osobní asistence).

V případě, že by člověk pověřil někoho jiného k vyzvednutí, bude stačit plná moc nebo bude muset být zhotovena generální plná moc?

Doporučujeme specifickou plnou moc pro sKartu (nebo také zřízení platebního/trvalého příkazu k úhradě) pro jednání s Úřadem práce. Tato Plná moc by měla být také aktuální. Vzory těchto Plných mocí máme připraveny na ÚP.  

Budou finance na Kartě sociálních systému chráněny před výkonem exekuce?

Ano, budou, pokud právní pokud právní úprava nestanoví něco jiného. V případě, že je Úřad práce vyzván oprávněnou osobou (exekutorem) k provedení srážek, pak tak činí ještě předtím, než odešle příslušné dávky na účet vedený k sKartě. Učinit tak může pouze u dávek, které jsou exekuovatelné, tj. dávky státní sociální podpory a podpory v nezaměstnanosti. Proto, aby byla zvýšena ochrana dávek i na účtu vedeném k sKartě, byla iniciována novela občanského soudního řádu, která před exekucí chrání všechny prostředky na účtu vedeném k sKartě. Příslušný sněmovní tisk byl 13. 6. 2012 již schválen v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Klientům, kteří jsou postiženi exekucí(zejména se jedná o příjemce hmotné nouze) bude vydána sKarta na podzim, kdy by již měla být platná novela .  

Jakým způsobem bude osoba vyzvána k vyzvednutí Karty sociálních systémů? Půjde o obyčejný dopis, doporučený nebo o dopis do vlastních rukou?

Příslušný Úřad práce bude příjemce dávky informovat dopisem, který bude zaslán jako obyčejná zásilka, kdy si má na úřad pro kartu přijít. Pokud se klient v daném termínu nedostaví, bude mu zaslán doporučený dopis do vlastních rukou s uvedením 2. termínu pro převzetí karty. Pokud ani v tomto případě nedojde k doručení, nebo klient nereaguje, bude příslušné kontaktní pracoviště úřadu práce aktivně klienta vyhledávat a pokud se klient ze subjektivních důvodů nedostavil na úřad a nevyzvedl kartu, zahájí se řízení z moci úřední o pozastavení výplaty dávky, tj. dávka nadále přináleží, ale není vyplácena. Pokud je u klienta zjištěna objektivní příčina nemožnosti vyzvednout si sKartu, pak je zvolen způsob pro osobu nejvhodnější, tj. opatrovník, zmocněnec, předání sKarty v místě, kde klient pobývá, atd.

Bude stanovena lhůta pro vyzvednutí Karty sociálních systémů?V případě, že osoba bude neschopna z důvodu zdravotního stavu (pobyt ve zdravotnickém zařízení, atd.) si Kartu sociálních systémů vyzvednout v dané lhůtě, nevzniknou jí nějaké problémy, postihy?

Viz odpověď na předchozí otázku.  

Musím mít účet u České spořitelny? Kolik bude tento účet stát? A kolik budou stát služby?

Ano, sKarta se vydává k účtu, který je určen pouze pro výplatu a čerpání dávek. Otevření a vedení účtu je zdarma a celý servis zajišťuje Úřad práce a Česká spořitelna příjemci dávek „na klíč“ při zřízení karty. Ostatní poplatky, které mohou být spojené s používáním sKarty, jsou např.: Vydání sKarty jedenkrát za 4 roky       – zdarma Bezhotovostní platba kartou v obchodě      – zdarma Jeden výběr z bankomatu ČS nebo provedení jednoho bezhotovostního převodu ke každé dávce připsané na účet    – zdarma Každý další výběr z bankomatu ČS       – 6 Kč Výběr z bankomatu jiné banky     – 40 Kč Zjištění zůstatku v bankomatu ČS a na www.skontakt.cz     – zdarma Zjištění zůstatku v bankomatu jiné banky      – 20 Kč Zaslání PIN a bezpečnostního hesla       – zdarma Provedení zákazu (blokace) karty    – zdarma Vyrobení náhradní karty   –240 Kč  

Co když používám jinou banku? Jak bude zajištěn transfer peněz mezi ČS a jinou bankou (kolik dní bude trvat)?

V případě, že si příjemce dávek bude přát zasílat celou dávku (případně dávky), ze svého účtu vedeného k sKartě na jiný účet vedený v kterékoliv bance ČR, zadá platební příkaz na kontaktním pracovišti ÚP ČR. Převod je prováděn zdarma. V případě, že bude platební příkaz přijat do 20:00 hodin, budou prostředky připsány na účet příjemce vedeného u České spořitelny v den přijeti příkazu, případně následující pracovní den, pokud je účet příjemce v jiné bance. Konečné připsání prostředků na účet příjemce u jiné banky je závislé na nastavení platebního styku banky, u které je veden účet příjemce, ale nesmí přesáhnout od odeslání CZK z ČS dva pracovní dny.  

Jakým způsobem bude probíhat ukončení vztahu mezi klientem a ČS?

Karta má platnost 4 roky. Pokud po ukončení platnosti karty již ÚP nepožádal o vydání nové karty, bude klientovi zrušen učet jeden měsíc poté, kdy mu skončí platnost sKarty. Nevyčerpané prostředky budou klientovi převedeny na zvolený účet nebo vyplaceny..


Sociální karta - vše, co potřebujete vědět

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12612882304

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více