Sociální karta:
Výzva účastníků happeningu před MPSV směřovaná Petru Nečasovi, předsedovi vlády


30. 08. 2012  12:58     Václav Krása, Jan Bartošek     komentáře (0)

Přetiskujeme výzvu, kterou směřují účastníci happeningu před MPSV ČR do rukou premiéra Petra Nečase. Dokument přetiskujeme v celém znění, redakce BP.com nemusí souhlasit se všemi body uvedenými v dokumentu.





Vážený pane předsedo vlády,

 .

my, účastníci happeningu před MPSV ČR, se na Vás obracíme s naléhavou výzvou, aby Vláda ČR uložila ministru práce a sociálních věcí, panu Jaromíru Drábkovi, pozastavit vydávání Karet sociálních systémů (tzv. sKarty) občanům pobírajících dávky sociální péče. K této výzvě nás vedou tyto důvody:

  • Na smlouvu mezi MPSV ČR a Českou spořitelnou a.s. je podán podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, a to ve věci nedodržení zadávacích podmínek obchodní veřejné soutěže.
  • Senát Parlamentu ČR projednává návrh zákona senátora Zdeňka Škromacha, Boženy Sekaninové a dalších, kterým se mění zákony související se zavedením Karty sociálních systémů (senátní tisk 385). Návrh zákona je v současné době projednáván ve Výborech Senátu a je velmi pravděpodobné, že Senát návrh zákona schválí a bude postoupen k projednání Poslanecké sněmovně. Navrhovanou úpravou se omezuje platební funkce Karty sociálních systémů pouze na oblast dávek pomoci hmotné nouze. Jedná se o zásadní změnu, a tudíž je logické počkat s distribucí sKaret na ukončení legislativního procesu tohoto zákona.  
 .

Samotný systém zavádění tzv. sKaret považujeme za zbytečný. Příjemcům dávek přináší pouze komplikace. Systém není výhodný pro příjemce dávek ani pro stát. Často zmiňovaný argument, že MPSV ČR uspoří 200 - 250 mil. korun distribucí dávek prostřednictvím sKaret, považujeme za falešný a nepravdivý. A kdyby stát chtěl ušetřit a byť necitlivě zpoplatnil zasílání poštovních poukázek, nemusí tak činit prostřednictvím komerčního subjektu. Především ale zavedení celého systému stojí obrovské prostředky, protože Úřady práce musí mít doplněný software a vyčleněné pracovníky na tuto agendu. Tvrzení, že celý systém nestojí stát ani korunu je zcela nesmyslné. Budou utraceny veřejné prostředky, a to z dávek jednotlivých občanů, které jim byly přiznány.

 .

Vážený pane předsedo vlády,

 .

dovolujeme si Vás seznámit s dalšími argumenty, proč nelze přijmout Kartu sociálních systémů:

  • Ztotožňujeme se se stanoviskem ombudsmana, který odmítá propojení veřejné listiny (průkazka ZTP) s platební kartou. Ombudsman vyzval zákonodárce, aby podali ústavní stížnost, neboť tento princip je nepřijatelný.
  • Zavedení tohoto systému je ukázkovým příkladem nepřímé diskriminace, tak jak ji charakterizuje zákon č. 189/2009 Sb., tzv. antidiskriminační zákon (obecné ustanovení diskriminuje určitou skupinu občanů k přístupu ke službám).
  • Je lživé tvrzení České spořitelny a.s. i MPSV ČR, že v zahraničí jsou funkční projekty distribuce dávek prostřednictvím platebních karet (jsou uvedeny státy Itálie, Holandsko, Polsko, Španělsko, Rusko a další). NRZP ČR zadala průzkum užívání platebních karet při distribuci dávek. Ve všech výše uvedených zemích je tento systém používán pouze u tzv. chudinských dávek, kde hrozí, že tyto dávky nebudou použity k nákupu potravin.
  • Většina bankomatů je pro různé osoby nepřístupná jak z hlediska vzdálenosti, tak i bariérovosti. Tudíž je zřejmé, že desítky tisíc lidí si nebudou moci vybrat finanční prostředky. Pokud je budou vybírat z jiných bankomatů než ČS, zaplatí za každou transakci 40,- korun, pokud je budou vybírat u obchodníků, tzv. cash back, platí se za každou transakci 6,- korun, přičemž výběr je limitován do určité částky. (POZNÁMKA BP.COM - ZDE DOČLO KE ZMĚNĚ,  VIZ ODKAZ NA KONCI DOKUMENTU)
  • Přibližně 40 % seniorů a osob se zdravotním postižením pobírá dávky prostřednictvím poštovních poukázek. Tato služba je poskytována bezplatně. Zavedením Karty sociálních systémů bude každý příjemce muset platit za doručení peněz poštovní poukázkou.
  • Všichni držitelé sKarty si budou muset otevřít účet u České spořitelny a.s., který bude určen pouze k transakcím s těmito dávkami. Je zcela nelogické, aby občan, který má účet u jakékoliv banky a doposud mu byly dávky poskytovány na tento účet, byl povinen si otevřít extra účet u České spořitelny, aby mu přišly dávky na tento speciální účet a z tohoto účtu si je příjemci dávek převáděli na svoje standardní účty.
  • MPSV ČR neustále uvádí, že držitelé sKaret si budou moci nakupovat jejich prostřednictvím v obchodních řetězcích, prodejnách COOP a podobně. Je to zcela účelová a nepravdivá argumentace. Příspěvek na péči je určen na nákup služeb a nikoliv na nákup potravin, na což jsme přitom MPSV ČR neustále upozorňováni. Poskytovatelé služeb nemají platební terminály a je možno jim platit pouze hotově, anebo převodem z účtu na účet. Avšak jakákoliv jiná transakce z účtu sKarty bude zpoplatněna.
  • MPSV ČR vůbec neuvádí, že u tzv. cash backu je vybrání jakékoliv částky v prodejnách podmíněno nákupem v této prodejně, a to minimálně ve výši 300,- korun, přičemž maximální výběr hotovosti je limitován částkou 1500,- korun. To je samozřejmě pro všechny transakce nevýhodné už proto, že tento výběr je zpoplatněn částkou 6,- korun, což je cena, která převyšuje cenu obvyklou na trhu za službu cash back (ČS tento poplatek od 1.9. ruší).
  • ČS sdělila, že na každém bankovním účtu sKarty musí zůstat minimální zůstatek. To znamená, že příjemce dávky si ji nebude moci vybrat celou, což například u příspěvku na mobilitu, který činí 400,-, je zcela nesmyslné.
  • Výběry z bankomatů jsou dále limitovány tím, že bankomaty umí vydávat bankovky pouze se sudými čísly. Takže například, když příjemce dávky bude mít na speciálním účtu k sKartě zůstatek 380,- korun, tak si z bankomatu bude moci vybrat pouze 200,- korun.
  • Zásadním problémem sKarty jako platební karty je skutečnost, že sKarta bude při různých žádostech kopírována jako důkaz toho, že žadatel je držitelem průkazu TP, ZTP a ZTP/P. Řada dávek je tímto kopírováním dokladu podmíněna. Tímto kopírováním však druhá strana bude mít k dispozici identifikační číslo platební karty, což je velmi nebezpečně z důvodu zneužití této karty. Na internetu je možnost se dostat k detailním informacím o této kartě.
  • Odmítáme současný stav, kdy smlouvy o založení speciálního bankovního účtu se uzavírají na pobočkách Úřadu práce. Stát tak prostřednictvím Úřadu práce dělá dealera privátnímu subjektu České spořitelně a. s. Domníváme se, že tím došlo k porušení všech principů, které jasně definují úlohu státu a úlohu privátních subjektů.
 .

Vážený pane předsedo vlády,

 .

předložili jsme Vám řadu argumentů, které jasně ukazují na nesmyslnost zavádění Karty sociálních systémů. Věříme, že po jejich zvážení vláda uloží ministru práce a sociálních věcí pozastavit distribuci karet sociálních systémů.

. .     V úctě  .  

Za účastníky happeningu:

      ----------------------------------------------------                             ---------------------------------------------------------  Bc. Václav Krása, předseda NRZP ČR                                   Ing. Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL    .

V Praze 30. srpna 2012

 .     Vážený pan RNDr. Petr Nečas

Předseda Vlády ČR

Úřad vlády ČR

Nábřeží E. Beneše 4

118 01 Praha 1 . -------------------------------------------------------------- POPLATEK ZA CASH BACK ZRUŠEN - VÍCE ZDE.


Sociální karta: Výzva účastníků happeningu před MPSV směřovaná Petru Nečasovi, předsedovi vlády

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15691657776

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více