Soud ve sporu o poplatek za správu úvěru rozhodl ve prospěch banky, uvnitř komentář BP.com


28. 05. 2013  09:00     ČSOB / BP.com     komentáře (0)

Tisková zpráva ČSOB: Obvodní soud pro Prahu 5 dnes zamítl žalobu na ČSOB o vrácení poplatku za správu úvěru. Soud tak jasně potvrdil praxi, kdy v tisících předchozích rozhodnutích v rámci vymáhacích řízení české soudy tyto poplatky uznaly jako oprávněné.

Soud ve sporu o poplatek za správu úvěru rozhodl ve prospěch banky, uvnitř komentář BP.com




Ve sporu šlo o vrácení poplatku ve výši 1 100 Kč za správu úvěru ke spotřebitelskému úvěru sjednanému v roce 2011. Soud v ústním odůvodnění svého rozhodnutí zejména konstatoval, že žalobkyně vstoupila do smluvního vztahu s ČSOB dobrovolně a o výši poplatku, stejně jako o výši dalších plateb, byla informována. Soud dále uvedl, že ujednání o poplatku je určité a neshledal ani jeho nepřiměřenost ani jiný rozpor s českými či unijními předpisy o ochraně spotřebitele. „Toto rozhodnutí jednoznačně potvrdilo dosavadní judikaturu českých soudů – a to jak okresních (resp. obvodních), tak krajských (resp. městských) – jež standardně ve vymáhacích sporech potvrzovaly nárok bank na poplatky za vedení a správu úvěru. I v rozhodnutích vyšších instancí se konstatovalo, že banka nárok na poplatek jasně prokázala,“ podotýká Zlata Kunešová, výkonná ředitelka Právních služeb ČSOB. „Potvrdilo se, že předchozí rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 o nepřiznání poplatků Hypoteční bance* nemělo a nemá precedentní povahu,“ dodává.

REAKCE A KOMENTÁŘ INICIATIVY HROMADNÉHO VYMÁHÁNÍ POPLATKU POPLATKYZPET.CZ:

Tento soudní spor se netýkal klienta služby Poplatkyzpět.cz, ale jednalo se o individuální žalobu klienta. Na této kauze se ukazuje to, jak důležité je kvalitně připravit žalobu k soudu a výběr advokáta, který bude pověřen zastupováním klienta.  Na tomto soudním sporu se možná potvrzují naše informace, že banky spolu se „spřátelenými“ klienty mohou podávat záměrně chybně formulované žaloby s cílem takové soudy vyhrát a tím podlomit odhodlání klientů soudní cestou uplatňovat svá práva na vrácení úvěrových poplatků.



Soud ve sporu o poplatek za správu úvěru rozhodl ve prospěch banky, uvnitř komentář BP.com

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15720304960

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více