Spolupracujeme na novém seriálu na Primě:
Příjmy a úspory - jak na hypotéku


16. 10. 2014  00:58     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - PRIMA RÁDCE - 8. DÍL: Patrik Nacher a náš serveru www.BankovniPoplatky.com se podílí na novém seriálu o financích na webu iPrima, který má za cíl zvyšovat finanční gramotnost veřejnosti. Vše zábavní a netradiční formou. V textu najdete VIDEO. Přejeme příjemný zážitek.

Spolupracujeme na novém seriálu na Primě: Příjmy a úspory - jak na hypotéku




Hypoteční úvěry jsou stále velmi populární. Lidé tak mohou získat do vlastnictví nemovitost a to dříve, než by si na ní našetřili. Hypoteční úvěry nám tak umožňují splnit si sen dříve než zestárneme. S hypotékou jsou však spojeny i důležité povinnosti. Je třeba, abychom vždy měli po ruce rezervu na splácení hypotéky pro nenadálé situace. Stejně tak je třeba si dobře spolčítat své příjmy a to i s predikcí či odhadem do budoucna. Musíme mít na paměti, že vlastní nemovitosti na hypoteční úvěr je na jednu stranu radost, ale na druhou stranu i starosti.

úvod

CELÝ DÍL SERIÁLU SI MŮŽETE PUSTIT ZDE!

První důležitou otázkou na kterou si musí Marta s Karlem, ale i kdokoliv z vás čtenářů odpovědět je, jak rozdělit případné úspory pro účely použití k hypotéce. Platí, že bez úspor vůbec nemůžeme hypoteční úvěr doporučit! V tomto případě má Marta s Karlem našetřeno slušných 370 000 korun. Tyto peníze však nemohou plně investovat do kupní ceny. Naopak si musí naspořené peníze rozdělit na tři části.

1) První část je rezerva v případě nemožnosti splácení hypotéky - 120 000 korun

2) Druhá část je rezerva pro nákup vybavení či opravy bytu - 100 000 korun

3) Třetí část je teprve částka pro spoúčast k úhradě kupní ceny - 150 000 korun

rozdělení

Další je otázka příjmu. Když má Karel a Marta příjmy 30 000 korun, nemohou dát celý příjem na splátku hypotéky. To by byla skutečná sebevražda a v podstatě by jim ani banka za takových podmínek nepůjčila. V případě uvedeného příjmu tak doporučujeme dát na splátky hypotéky maximálně 6 -8 000 korun. Vždy vám musí zbýt částka na náklady spojené s bydlením, jídlo, dojíždění do práce, ošacení či nějaké minimální úspory. To zda vaše příjmy odpovídají možnostem konkrétních splátek se dozvíte pomocí kalkulaček, které vám přesně spočítají vaše možnosti a schopnosti splácet konkrétní úvěr.

kalkulačka

 

Hypotéku přitom nevybíráme jen podle výše úrokové sazby, ale také podle dalších kritérií, které mohou ovlivnit výši splátky či stabilitu splácení hypotéky. Jedná se o náklady na pojištění, poplatky. Důležité je také rozhodnout se pro správnou výši fixace hypotéky, tedy pro délku zafixování úrokové sazby.

STANDARD

O dalších dílech našeho seriálu si můžete přečíst ZDE!

 



Spolupracujeme na novém seriálu na Primě: Příjmy a úspory - jak na hypotéku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12481093392

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více