Spořicí účty:
Král je mrtev, ať žije král


12. 01. 2010  09:43     David Vondrák     komentáře (0)

V rámci soutěže o nejlepší finanční produkty Zlaté euro byly dnes vyhlášeny výsledky v kategorii Spořicí účty. Loňský vítěz a v minulosti dlouhodobě takřka neohrozitelný premiant mezi spořicími účty ING Konto se letos musel sklonit před dvěma nováčky v soutěži. První místo obsadil Spořicí účet AXA Bank, druhé pak patří Spořicímu účtu od Wüstenrot hypoteční banky. Soutěž je připravována pod odbornou gescí finančně analytického serveru Produktové listy.cz.





Soutěž Zlaté euro je postavena na objektivních parametrech, odbornosti a transparentnosti. Kategorie Spořicí účty byla letos vyhlašována podruhé a stejně jako loni, i nyní kralovaly ty produkty, které přinášejí svým uživatelům nejvyšší výnos a zároveň minimálně omezují jejich flexibilitu v nakládání s uloženými prostředky.

Zlaté euro nemíchá jako mnoho podobných srovnání v případě této kategorie hrušky s jablky (spořicí účty s běžnými účty) a jde o jedinou soutěž svého druhu, kde se opravdu ví, proč vítěz zvítězil. Navíc je tato kategorie založena na každodenním monitoringu výnosů spořicích účtů a díky tomu je možné přesně určit dosažené roční zhodnocení.  .

První místo obsadil Spořicí účet AXA Bank. Na trhu se objevil 15. února 2010, hodnocen tak mohl být poprvé až za celý rok 2011. Ze všech hodnocených účtů dosáhl nejvyššího průměrného zhodnocení 2,03 %, které není sníženo žádnými poplatky při běžném využívání účtu klientem. Až do výše 3 miliony korun nepoužívá banka pásmové úročení a nabízí stejnou výši úroku. Zároveň účet nelimituje počet transakčních účtů.

Druhé místo patří Spořicímu účtu od Wüstenrot hypoteční banky. Stejně jako produkt od AXA, byl spuštěn v roce 2010 a je v soutěži Zlaté euro.cz poprvé. Průměrný úrok za rok 2011 dosáhl hodnoty 2,01 %. Na rozdíl od Spořicího účtu AXA Bank má omezený počet transakčních účtů na tři. Nad rámec hodnocených parametrů umožňuje účet fixovat část vkladu po určitou dobu (3, 6, 9 a 12 měsíců) a navýšit si tak základní úrokovou sazbu.
Loňský vítěz a v celé předešlé dekádě nepochybný lídr mezi tuzemskými spořicími účty, ING Konto i přes nástup nových konkurentů zůstal na třetí medailové pozici. Po celý rok nabízel stejný úrok 1,75 % (bez pásmového úročení). ING Bank v roce 2011 přidala možnost přesunout část na terminovaný účet (obdoba přístupu Wüstenrot), ale rozdíl mezi úroky je minimální (např. pro dobu 6 měsíců je úrok 1,8 %). Vzhledem k novým poskytovatelům, kteří vstoupili na trh spořicích účtů (kromě Air Bank také Equa bank nebo ZUNO Bank), je možné, že příští rok již ING Konto medailové místo neobhájí. Rozhodne výše úroku

-----

Pozn.:

Hodnocení spořicích účtů je v rámci soutěže opřeno o roční výnos očištěný o poplatky (pro různé úrovně průměrných zůstatků). Jako doplňková hodnotící kritéria slouží výpovědní lhůta účtu a počet možných příjemců platebního příkazu v jednom okamžiku. Posuzováno bylo 23 spořicích účtů, které existovaly po celý rok 2011 (a mohlo tak být určeno skutečné roční zhodnocení). Pouze 12 účtů však splnilo nominační kriteria (samostatnost účtu bez vazby na běžný účet, svoboda vkladů a výpovědní lhůta kratší než 1 měsíc, možnost ovládání přes internet). Objektivní hodnocení následně z uvedených 12 účtů určilo vítěze.



Spořicí účty: Král je mrtev, ať žije král

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15621644144

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více