Spořicí účty:
Medailové pozice v režii nováčků


16. 01. 2013  21:00     David Vondrák     komentáře (0)

V rámci soutěže o nejlepší finanční produkty Zlaté euro byly letos již potřetí vyhlášeny výsledky v kategorii Spořicí účty. Svou medailovou pozici z loňského roku uhájil pouze Spořicí účet od Wüstenrot hypoteční banky na třetím místě. První a druhé místo patří letošním nováčkům soutěže, spořicímu účtu TOP3 garance od Air Bank a Spořicímu účtu od Equa bank. Soutěž je připravována pod odbornou gescí finančně analytického serveru Produktové listy.cz.

Spořicí účty: Medailové pozice v režii nováčků




V průběhu roku jednotlivé spořicí účty mění své úroky a není možné vše sledovat a vyhodnocovat. Přesněji, není to možné pro obyčejného klienta – uživatele spořicích účtů. Soutěž Zlaté euro je postavena na objektivních parametrech, odbornosti a transparentnosti a konkrétně tato kategorie je založena na každodenním monitoringu výnosů spořicích účtů a díky tomu je možné přesně určit dosažené roční zhodnocení.

První místo obsadil spořicí účet TOP3 garance od Air Bank (100 bodů v rámci hodnocení). Účet bylo možné uzavřít od 21. listopadu 2011 a rok 2012 tak byl prvním celým rokem na trhu. Za tento rok připsal svým klientům průměrné zhodnocení 2,47 % a s převahou si tak zajistil první místo. Jde o samostatný účet s neomezeným počtem transakčních účtů, kam lze poslat odchozí platbu. Poplatek za odchozí platbu činí 5 Kč. Vyšší zhodnocení v roce 2012 připisoval Spořicí účet JINAK od AXA bank (2,9 %), ten byl ale pro klienty přístupný až od 1. září 2012 a nemohl tak být v tomto ročníku soutěže hodnocen.

Druhé místo obsadil další nováček soutěže. Spořicí účet od Equa bank  (získal 92,7 bodů) je na trhu od 20. září 2011 a od svého spuštění až do současnosti nabízí úrok 2,3 %. Ve svých vlastnostech se neliší od konkurenta od Air Bank, pouze poplatek za odchozí platbu je o čtyři koruny vyšší (9 Kč). V průběhu roku 2012 přitom zavedla Equa bank Spořicí účet Extra, který včetně bonusu nesl úrok dokonce 2,6 %. Po několika měsících však jeho nabídku v korunách Equa bank zrušila.

Třetí místo patří Spořicímu účtu od Wüstenrot hypoteční banky (87,8 bodů). Byl spuštěn již v roce 2010 a minulý rok obsadil v soutěži Zlaté euro druhé místo.  Průměrný úrok za rok 2012 dosáhl hodnoty 2,17 %. Má počet transakčních účtů omezený na tři. Nad rámec hodnocených parametrů umožňuje účet fixovat část vkladu po určitou dobu (3, 6, 9 a 12 měsíců) a navýšit si tak základní úrokovou sazbu.
Spořicí účet od Wüstenrot se jako jediný z minulých medailistů dokázal udržet na předních pozicích. Čtvrté místo patří dalšímu nováčkovi, účtu Spoření od ZUNO bank. V minulém roce první AXA bank se tentokrát se svým Spořicím účtem propadla až na pátou příčku. Nabízí atraktivní úroky pouze pro nové klienty a vklady, poté ale klient již nemá úrok, který je konkurenceschopný. Podobnou strategii zvolila i loni třetí a letos šestá ING se svým ING Kontem.

Hodnocení spořicích účtů je v rámci soutěže Zlaté euro opřeno o roční výnos očištěný o poplatky (pro různé úrovně průměrných zůstatků). Jako doplňková hodnotící kritéria slouží výpovědní lhůta účtu a počet možných příjemců platebního příkazu v jednom okamžiku.
Předběžná nominační kriteria (samostatnost účtu bez vazby na běžný účet, svoboda vkladů a výpovědní lhůta kratší než 1 měsíc, možnost ovládání přes internet) přitom splnilo letos 13 spořicích účtů.

Správně nastavenou metodiku hodnocení soutěže Zlaté euro v kategorii Spořicí účty letos nezávisle potvrdilo i empirické šetření serveru Bankovnipoplatky.com ve svém „reality testu“. Postavení spořicích účtů na prvních třech místech tohoto unikátního průzkumu se naprosto shoduje s medailovými pozicemi soutěže Zlaté euro.

Podrobné informace ke kritériím i výsledkům soutěže naleznete v přiloženém souboru či na webových stránkách www.zlateeuro.cz. Další kategorií, jež bude v rámci soutěže letos hodnocena, je Běžný účet. Expertní návrhy pro volbu hodnotících kritérií v této kategorii je možné zasílat na níže uvedenou emailovou adresu do konce března tohoto roku.



Spořicí účty: Medailové pozice v režii nováčků

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

45003455004

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774