Správa bankomatů? Činnost, na které visí miliardy Kč


17. 01. 2012  00:45     BP.com     komentáře (0)

Bankomaty tvoří páteř retailového bankovnictví. Kromě doplňkových služeb totiž umožňují klientům hlavně přístup k finančním prostředkům, které mají v bance uložené. Síť bankomatů v České republice stále houstne, i proto, že poptávka klientů po výběrech z bankomatů díky rozšířenosti platebních karet každým rokem sílí. A to zase zvyšuje požadavky na správu těchto přístrojů…





Správa bankomatů je velmi komplexní činnost s vysokými nároky na kvalitní logistiku, bezpečnost, servis, IT atd. Pro část činností spojených se správou bankomatů využíváme externí dodavatele, zejména se jedná o plánování a realizaci dotací bankomatů a také o servisní podporu. V případě vandalismu jsme ve velmi úzkém kontaktu s Policií ČR a veškeré tyto případy důsledně řešíme,“ říká Pavel Zúbek z GE Money Bank. Ačkoliv se mluví o tom, že hotovost pomalu nahrazují bezhotovostní transakce, konec bankomatů v podobě, v jaké je známe dnes, je skutečně v nedohlednu. Klienti chtějí mít své finance pod kontrolou, na řadě míst navíc stejně nezbývá nic jiného, než platit v hotovosti. Lidé očekávají, že se ke svým penězům dostanou právě tehdy, kdy je skutečně potřebují, a proto se počet bankomatů stále zvyšuje. „Právě práce s hotovostí je ale pro banky nejnákladnější provozní činnost. Je nutné investovat nemalé částky do zabezpečení hotovosti i provozu bankomatů, zajištění převozu hotovosti či jejího přepočítání, svozu i úschovy,“ dokládá Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.
.
CO DĚLAT, KDYŽ V BANKOMATU ŠPATNĚ ZADÁTE PIN? PŘEHLED DLE BANK.
.
„Servis bankomatů lze rozdělit na dvě skupiny. Do první spadá řešení situací, jako jsou například zaseknutá platební karta nebo doplnění pásky na tisk stvrzenek. Tyto má v kompetenci společnost, která zajišťuje správu bankomatů KB. Pokud se jedná o složitější závady, řeší je servis dodavatele,“ doplňuje Michal Teubner z Komerční banky. Jak říkají lidé z bezpečnostních firem, které pro banky zajišťují správu bankomatů, bankomat, který nevydá hotovost, není špatnou zprávou jen pro zákazníka, ale i pro banky. „Banky potřebují maximalizovat své příjmy, stejně tak jako chránit pověst svých služeb a pokles o pouhé 1 % v dostupnosti hotovosti může znamenat ztrátu zisku i v řádech milionů korun,“ stojí na webu společnosti G4S, tedy společnosti, která měsíčně naplní přes 65 % bankomatů v ČR (více než 2 500 ATM) hotovostí v objemu převyšujícím 40 miliard korun. „V každé fázi správy bankomatů je nejdůležitější účinnost, spolehlivost a hlavně bezpečnost,“ říká koordinátor ATM Luboš Kraus.



Správa bankomatů? Činnost, na které visí miliardy Kč

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15657526048

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více