Srážková daň z úroků se u firemních účtů strhávat nemá


22. 04. 2016  00:50     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PÁTEČNÍ SERIÁL - PORADNA JUDR. OTAKARA SCHLOSSBERGERA: Čtenář se našeho odborníka dotazuje, proč mu banka z podnikatelského účtu sráží srážkovou daň z připsaných úroků. Jak odpovídá poradce? ČTĚTE DÁLE!

Srážková daň z úroků se u firemních účtů strhávat nemá




Daň z připsaných úroků se u firemních účtu strhávat nemá. Daně si řeší každá firma v rámci svého daňového přiznání. To vyplývá z odpovědi našeho poradce, který odpovídal na dotaz našeho čtenáře. Čtenář se podivoval nad tím, proč mu jeho banka strhává daň z úroků, když u jiných bank se toto neprovádí. Poradce se domnívá, že účet byl zřejmě omylem zřízen jako účet fyzické osoby - občana, tedy nikoliv podnikatele, a tak je tato srážka uplatňována. Čtenář si tak musí u své banky ověřit v jakém režimu je jeho účet skutečně provozován a případně zjednat nápravu tak, aby byl tento účet převeden na účet podnikatelský.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, u České spořitelny jsem založil firemní účet na s.r.o. V bankovním výpisu je měsíčně kreditní úrok, ale také daň z úroku. Účetní mi tvrdí, že daň z kreditního úroku u firem tam nemá být a u jiných firem, které zpracovává a potažmo účtů jiných bank tam daň z úroku nemá. Celé se řeší až zdaněním na konci roku. V České spořitelně mi tvrdí, že účet je nastaven správně jako firemní a oni to mají na všech účtech takto správně a daň z kreditního úroku měsíčně strhávají. Je možno zjistit správný stav věci? Děkuji, s pozdravem, L. Š.

Odpověď JUDr. Otakara Schlossbergera:

Dobrý den,

firemní účty nepodléhají tzv. srážkové dani. To si musí každý podnikatelský subjekt zařídit ve svém účetnictví. Obávám se, že Váš účet byl zařazen mezi účty fyzických osob - občanů. To, co Vám sděluje účetní, je správná informace v tuto chvíli. Jen Vaše terminologie je neobvyklá. Daň se strhává počítá z kladného úroku, který Vám banka měsíčně zúčtovává ve prospěch Vašeho účtu. Úrok zdaňujete jako příjem.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PORADNĚ OTAKARA SCHLOSSBERGERA NALEZNETE ZDE!



Srážková daň z úroků se u firemních účtů strhávat nemá

Diskutovat (0)