Stále levnější hypotéky otvírají cestu k lepšímu bydlení


09. 11. 2012  10:55     Luboš Svačina     komentáře (0)

Celkem 12 z 15 tuzemských poskytovatelů hypoték se v říjnu rozhodlo pro snížení nabídkových úrokových sazeb. Hypotéky s variabilní úrokovou sazbou podle aktuálních statistik společnosti GOLEM FINANCE v průměru meziměsíčně zlevnily o 0,14 procentního bodu. Nižší sazby a stagnace cen nemovitostí znamenají další zlepšení dostupnosti bydlení. Nejvíce si v tomto směru polepšili obyvatelé Olomouckého a Libereckého kraje.





Pokles sazeb hypoték se nezastavil ani v říjnu, přičemž k nejčastějšímu posunu sazeb směrem dolů docházelo u pětiletých fixací na straně jedné, a hypoték s variabilní úrokovou sazbou na straně druhé. Ze všech čtyř indexů GOFI největší meziměsíční pokles zaznamenaly hypotéky do 100 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV). Hodnota indexu GOFI 100 během uplynulého měsíce klesla ze 4,87 % na 4,72 % (-0,15 p.b.) a oproti stejnému období loňského roku jsou nyní tyto hypotéky o 0,30 procentního bodu levnější.

.
.

O 14 setin procentního bodu klesla také průměrná úroková sazba hypoték s variabilní úrokovou sazbou. Podle statistik společnosti GOLEM FINANCE a indexu GOFI VAR 70, hypotéky s plovoucí sazbou v říjnu banky nabízely v průměru za 2,74 %. V případě indexů GOFI 70 a GOFI 85 byl pokles sazeb o něco pomalejší. Hypotéky do 70 % LTV meziměsíčně zlevnily o 8 setin procentního bodu a o 9 setin níže se nachází i hodnota indexu mapujícího vývoj nabídkových sazeb hypoték do 85 % LTV. Hypotéky do 70 % LTV banky v říjnu nabízely v průměru za 3,31 % a 85% hypotéky s průměrnou sazbou 3,41 %. Česká národní banka v minulém týdnu snížila své sazby na rekordní minimum. Toto opatření podle našeho názoru ovlivní také vývoj úrokových sazeb. Především variabilním úrokovým sazbám tento krok otevírá další prostor k poklesu. 1měsíční sazba PRIBOR, od které většina bank odvozuje úročení svých floatových hypoték, záhy po oznámení o změně sazeb ČNB klesla z 0,50 na 0,37 procenta.

.
.

V případě fixních sazeb do konce roku očekáváme spíše udržení sazeb na stávajících, rekordně nízkých, úrovních. Dramatický nárůst sazeb navíc neočekáváme ani v první polovině roku 2013. Náš odhad mimo jiné opíráme také o sdělení guvernéra ČNB, který na tiskové konferenci komentoval rozhodnutí bankovní rady ČNB a uvedl, že podle jeho názoru by základní sazby měly zůstat na aktuálních úrovních zachovány minimálně po dobu 1 roku.

Nejdostupnější bydlení je v Ústeckém a Moravskoslezském kraji

Plošný pokles úrokových sazeb hypoték spolu se stagnací cenami nemovitostí mají za výsledek další zlepšení dostupnosti bydlení v České republice. Hodnota indexu dostupnosti bydlení (70 % LTV), který vyjadřuje, jak velkou část čistého příjmu domácnosti spolkne splátka 70% hypotéky, meziměsíčně klesla z 27,1 % na 26,8 %.
.

Zdroj: GOLEM FINANCE, s.r.o., www.realitycechy.cz, www.hypoindex.cz, Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR)

.

Z regionálního pohledu k nejvýraznějšímu meziměsíčnímu zlepšení dostupnosti bydlení došlo v Olomouckém kraji (m/m -0,67 p.b.), kraji Libereckém (m/m -0,56 p.b.) a Praze, kde domácnost nyní vydá na modelovou splátku hypotéky 48,3 % (m/m -0,50 p.b.) svého průměrného čistého příjmu.

 .

K nepatrnému zlepšení došlo také v případě návratnosti bydlení. Hodnota indexu v říjnu klesla z 3,92 na 3,91 let. V praxi tato čísla znamenají, že k uhrazení průměrné ceny bytu nyní stačí české domácnosti měně než 4násobek čistého ročního příjmu. Toto je však průměr. Například v Ústeckém kraji to nejsou ani 2 roční příjmy, naopak v Praze musí průměrná domácnost na pořízení bytu vynaložit zhruba 7 ročních čistých příjmů. Průměrná cena bytu v Praze činila v říjnu 3,4 milionu Kč.



Stále levnější hypotéky otvírají cestu k lepšímu bydlení

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15393742224

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více