Státem zaručený rovný příjem pro každého? Ve Švýcarsku už o něm uvažují - 1. DÍL


23. 05. 2016  00:57     Miroslav Zeman     komentáře (0)

1 DÍL - EKONOMICKÝ KOMENTÁŘ: Státem zaručený příjem pro každého je zcela inovátorský přístup k sociálnímu zabezpečení a spravedlnosti u sociální politiky státu. V čem je smysl tohoto velmi zajímavého i kontroverzního nápadu? ČTĚTE DÁLE!

Státem zaručený rovný příjem pro každého? Ve Švýcarsku už o něm uvažují - 1. DÍL




Každý člověk má nárok na stejnou sociální dávku od státu

Státem zaručený minimální příjem znamená především komplexní rovnost všech občanů státu v oblasti sociálního zabezpečení. Stát tak garantuje, že každý občan země má nárok na minimální částku příjmu a také mu ji stát zajišťuje a vyplácí. Nárok na tuto částku by měl každý z občanů státu bez ohledu na to, zda pracuje, nebo nepracuje. Ten kdo pracuje tak získá ke svému příjmu ze zaměstnání i státem garantovanou částku minimálního příjmu, stejně jako nezaměstnaný člověk, který žije pouze z tohoto garantovaného příjmu vypláceného státem. 

Tento systém zcela zjednodušuje sociální systém a jeho správu. Nejsou již nutné přepážky, vyřizování a posuzování sociálních dávek, protože každý občan prostě automaticky dostane příslušnou garantovanou částku. 

Státem garantovaný, minimální příjem se testuje již na různých částech světa

Ačkoliv se tento nápad zdá jako z jiného světa, v některých omezených územích už garantovaný minimální příjem funguje a je testována jeho úspěšnost. O zavedení systému se bude v nejbližších měsících rozhodovat také v jedné z nejbohatších zemí Evropě - Švýcarsku, kde budou o jeho zavedení rozhodovat všichni občané v referendu. A státem garantovaný příjem má být skutečně velkorysí. Dle návrhů by měl každý Švýcarský občan nárok na garantovaný státní příjem ve výši v přepočtu 60 000 korun. Dalšími regiony, kde testování státem garantovaného příjmu probíhá jsou některá města v Holandsku, nebo Kanadě. Právě na základě těchto testů, které ukážou jak lidé reaguje na státem garantovaný příjem, jak budou měnit své návyky, pracovní nasazení, jak se bude měnit nezaměstnanost i ekonomika jako celek, můžeme pak úspěšnost myšlenky státem garantovaného minimálního příjmu přesněji zhodnotit.

S myšlenkou na státem garantovaný příjem přišla v minulosti ODS

V České republice se nápad na státem zaručený příjem pro každého objevila před volbami v roce 2006. Jejím propagátorem nebyl paradoxně sociálně demokratický politik, ale pravicová strana ODS. Státem zaručený příjem pro každého měl fungovat v kombinaci s rovnou daní a zjednodušeným formulářem daňového přiznání daně z příjmu fyzických osob. Minimální příjem, který v roce 2003 navrhoval finanční expert strany Vlastimil Tlustý měl činit 3,5 až  4 000 korun měsíčně. Dnes by tato částka odpovídala cca 10 000 korunám.

Po vítězných volbách pak strana zavedla pouze rovnou daň ve výši 15 procent, která funguje dodnes. Na garantovaný, minimální příjem pro každého už se z důvodu velké nákladnosti nedostalo.

JAK BY STÁTEM GARANTOVANÝ, MINIMÁLNÍ PŘÍJEM PRO KAŽDÉHO FUNGOVAL V ČESKÉ REPUBLICE? PŘEČTĚTE SI ZA TÝDEN VE DRUHÉM DÍLE ČLÁNKU



Státem zaručený rovný příjem pro každého? Ve Švýcarsku už o něm uvažují - 1. DÍL

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15659704704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více