Statistika ČSOB:
Češi využívají karty k platbám stále častěji


18. 08. 2011  09:27     Pavla Hávová     komentáře (0)

Češi si postupně zvykají využívat karty i k drobným transakcím, stále častěji tak upřednostňují platby kartou před hotovostí či výběrem z bankomatu. Napovídá tomu i nárůst vydaných platebních karet za poslední rok a také nárůst počtu a objemu transakcí, které klienti kartou provádí. Počet vydaných karet ČSOB ke konci června 2011 meziročně stoupl o 3,5 % na více než 2,08 milionu karet. Roste i počet transakcí platební kartou u obchodníků, a to o 25 % na více než 22 milionu transakcí v prvním pololetí 2011. Spolu s transakcemi přes bankomat se jedná o 36 milionů uskutečněných transakcí.





Nárůst počtu vydaných platebních karet si lze vysvětlit dvěma způsoby. Jedním je pohodlnost, se kterou je možné platbu kartou provést. Klient tak u sebe nemusí nosit velké množství hotovosti, jelikož u drtivé většiny obchodníků již lze platit kartou. Druhým důvodem pak je rozvoj nákupů na internetu v České republice. Mnoho internetových obchodů již umožňuje zabezpečené platby kartou a další se přidávají, navíc Češi postupně získávají důvěru v tyto transakce nejen z vlastní zkušenosti, ale i na doporučení známých. Nemalé množství Čechů také nakupuje na zahraničních internetových obchodech, kde se bez platby kartou neobejdete,“ vysvětluje Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB.   Součástí tohoto trendu je i rostoucí objem transakcí, které klienti provedli pomoci platebních a kreditních karet u obchodníků. U debetních karet zaznamenala ČSOB v pololetí meziroční nárůst přes 17 % na více než 19,5 mld. Kč. Podobný vývoj vidíme i u počtu zadaných transakcí přes elektronické bankovnictví, který v prvním pololetí 2011 činil téměř 20 milionů, což představovalo meziroční nárůst o 27 %. Elektronické bankovnictví v ČSOB využívá 1,2 milionů klientů.    

 

S větším počtem platebních a kreditních karet má také spojitost širší síť bankomatů, které mohou klienti využívat. ČSOB svoji síť každoročně zvětšuje a kromě standardních bankomatů provozuje také bankomaty umožňující vklad hotovosti na účet či bankomaty s hlasovou aplikací pro nevidomé. Ke konci června 2011 bylo v provozu celkem 805 bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny po celé České republice a 32 bankomatů umožňujících vklady na běžný či spořicí účet a kreditní kartu. Do konce roku ČSOB plánuje síť vkladových bankomatů i nadále rozšiřovat.


Statistika ČSOB: Češi využívají karty k platbám stále častěji

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16518522000

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více