Státní rozpočet v roce 2018 skončil v přebytku 2,9 miliardy korun


03. 01. 2019  14:04     Miroslav Zeman     komentáře (0)

AKTUALITA: Ministryně financí ohlásila výsledky státního rozpočtu za rok 2018. Rozpočet tak vykázal druhé nejlepší saldo za posledních dvacet let. Přebytek státího rozpočtu činil 2,9 miliardy korun.

Státní rozpočet v roce 2018 skončil v přebytku 2,9 miliardy korun




Ještě loni přitom činil schodek státního rozpočtu České republiky 6,1 miliardy korun. Výsledek rozpočtu v podobě přebytku 2,9 miliardy korun je tak druhým nejlepším výsledkem za posledních více než 20 let. 

Veřejné finance, tedy rozpočty všech státních i samosprávních organizací dosáhly přebytku dokonce 1,6 procenta hrubého domácího produktu.

Rozpočet vykázal přebytek i navzdory skutečnosti, že plánovaný schodek měl činit 50 miliard korun. Hospodaření státního rozpočtu tak skončilo o 53 miliard korun lépe, než bylo plánováno.

Prvním přebytkovým rozpočtem byl rozpočet roku 2016, který skončil přebytkem více než 60 miliard korun. Důvodem tohoto výborného výsledku však byl příliv financí z fondů EU, které uměle zvýšily příjmy ropočtu ke konci roku a tedy i opticky zvýšily jeho přebytek. Letos státní rozpočet více investoval, což se však nijak neprojevilo na horším výsledku státního rozpočtu.

Výsledky státního rozpočtu jsou tak další pozitivní informací o výsledku tuzemské ekonomiky za loňský rok.



Státní rozpočet v roce 2018 skončil v přebytku 2,9 miliardy korun

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více