Stavební spoření – v jaké je tento produkt kondici?


06. 09. 2012  12:10     Bp.com     komentáře (1)

O stavebním spoření se toho v plynulých měsících napsalo hodně. Politické tahanice důvěře v produkt příliš nenahrávají, přesto se však počet uzavřených smluv o stavebním spoření v prvním pololetí meziročně zvýšil o deset procent. Jak jsou na tom spořitelny doopravdy? Oslovili jsme je a všechny doručené odpovědi zveřejňujeme…





Renata Zikmundová (Raiffeisen stavební spořitelna)

1. Jak se díváte na situaci na trhu se stavebním spořením?

V reakci na ekonomický vývoj začali lidé více spořit, odkládají svoji spotřebu na později a snaží vytvořit si finanční rezervu nejen k zajištění na stáří. Stavební spoření se k tomuto účelu jednoznačně hodí, a proto skutečně roste zájem o tento produkt. Stále patří mezi jeden z nejvýhodnějších spořicích nástrojů na trhu. Jeho výhodou není jen nadprůměrný výnos, ale zejména možnost získat v budoucnu výhodný úvěr na bydlení s garantovanou úrokovou sazbou. Vlastní bydlení je totiž ideální formou zajištění na stáří.

V Raiffeisen stavební spořitelně jsme letos zaznamenali nárůst počtu nových smluv. Ve srovnání s loňským rokem, kdy se na produkci výrazně podílely smlouvy o navýšení cílové částky, se tak nesporně jedná o lepší výkon.

2. Vidíte politickou situaci kolem stavebního spoření jako "zklidněnou"? Může se ještě s připravovanou novelou pohnout?

Věříme, že se ze stavebního spoření nestane "politické" téma a že sněmovna přihlédne ke všem oprávněným a důvodným námitkám, které byly vzneseny ze strany legislativní rady vlády, AČSS, stavebních spořitelen i nezávislých odborníků z oboru. 

Zdenka Blechová (Stavební spořitelna České spořitelny)

1. Jak se díváte na situaci na trhu se stavebním spořením?

Je zřejmé, že přes pozitivní vývoj na trhu stavebního spoření v prvním pololetí letošního roku se již nezopakuje enormní zájem klientů o stavební spoření, jaký jsme zažili především na konci roku 2003. Přesto tento vývoj signalizuje, že stavební spoření je přes všechny negativní legislativní, hospodářské, politické a mediální vlivy poslední doby stále životaschopné, že klienti neztratili důvěru ve stavební spoření a jejich nejistota začíná pomalu ustupovat.   

2. Vidíte politickou situaci kolem stavebního spoření jako "zklidněnou"? Může se ještě s připravovanou novelou pohnout?  

Situace klidná není, i když to tak vzhledem k mediálnímu útlumu tematiky může veřejnost vnímat. Asociace českých stavebních spořitelen je stále aktivní v procesu příprav novely zákona. Projednávání vládního návrhu novely zákona v Poslanecké sněmovně bylo odročeno z června na září letošního roku. V zemi s deseti miliony obyvatel měli občané uzavřeno 5 milionů smluv. Patřili a patří mezi ně i mnozí poslanci či jejich rodinní příslušníci a mají tedy osobní zkušenost s tímto produktem. Navíc mají k dispozici nespočet informací o tom, že stavební spoření nepředstavuje jen dnes již výrazně snížený výdaj státního rozpočtu, ale také značný přínos pro národní hospodářství, zaměstnanost, obnovu bytového fondu, levné úvěry pro občany na bydlení atd. Věříme, že poslanci budou hlasovat se zřetelem na všechny tyto aspekty.

 

Kateřina Bílá (Wüstenrot)

1. Jak se díváte na situaci na trhu se stavebním spořením?

V každém podnikání přicházejí po letech bohatých i léta chudší, kdy obchody stagnují. V posledních dvou letech se do takové situace dostalo i stavební spoření, a to nikoliv vlastní vinou z důvodu nabídky produktů a služeb, ale v důsledku mnohdy účelově vedených diskusí v médiích, které znejistěli jak stávající tak potenciální klienty. 

Lidé však k léty prověřenému stavebnímu spoření důvěru neztratili a využívají ho jak jako atraktivní formu spoření, tak jako efektivní zdroj financování bytových potřeb, především v oblasti oprav a rekonstrukcí stávajícího bydlení. Mnohým klientům slouží stavební spoření jako základ financování nového bydlení a získání výhodnějšího hypotečního úvěru. Stavební spořitelna Wüstenrot patří v současné době k těm spořitelnám, kterým se daří zvyšovat počet a objem uzavřených smluv a udržovat si stabilní klientský kmen.

2. Vidíte politickou situaci kolem stavebního spoření jako "zklidněnou"? Může se ještě s připravovanou novelou pohnout?

Věříme, že zdravý rozum zvítězí a že zákon bude přijat v podobě, v jaké bude mít alespoň nějaký smysl. Že se najde cesta, jak naplnit vládní prohlášení, kde se mluví o účelovosti, tak, aby to bylo únosné pro systém. A pokud by zákon umožnil bankám rozšířit licenci na poskytování produktu stavebního spoření, že budou nastaveny rovné podmínky a i banky se budou muset řídit zákonem o stavebním spoření stejně, jako stavební spořitelny.



Stavební spoření – v jaké je tento produkt kondici?

Nestabilní prostředí, neseriozní přístup
Vidím dvě rizika: Vládě nějak uniká, že princip stavebního spoření spočívá v samofinancování, tedy ...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12612092912

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více