Stavební spoření II


06. 09. 2009  06:09     Usporim.cz     komentáře (0)

Příspěvek se vypočítává pro každý jednotlivý kalendářní rok a je účastníkovi stavebního spoření přiznána po splnění určitých podmínek. Nejdůležitější je naspoření minimálně stanovené částky.





Ta byla do konce roku 2003 stanovena na 18 000 Kč za rok, ke které náležela dotace 4 500 Kč. Částka úspor, která převýšila tuto sumu, byla převedena do základu pro výpočet státní podpory na nadcházející rok. Ve smlouvách uzavřených od roku 2004 je minimální částka pro přiznání plné státní podpory 20 000 Kč, za kterou náleží státní příspěvek 3 000 Kč. Účastník stavebního spoření může státní podporu požadovat současně na více smluv o stavebním spoření. Poté je mu částka státní podpory vypočítána jako 15 % ze skutečně uspořené částky na jednotlivých smlouvách až do výše vyčerpání ročního maximálního limitu statní podpory, tedy 3 000 Kč. A stále je nastoleno pravidlo při překročení 20 000 Kč úspor je přebytek převeden do následujícího roku a stává se základem pro výpočet státní podpory pro tento rok.  Další podmínkou pro přiznání státní podpory bylo do 31. 12. 2003, že účastník stavebního spoření nenakládal s vkladem po dobu 5 let ode dne uzavření smlouvy. V současnosti je podmínkou výplaty státní podpory nenakládání s uspořenou částkou po dobu 6 let od uzavření smlouvy. Toto období se obvykle označuje termínem vázací doba.  Nárok účastníka stavebního spoření na státní podporu vzniká k 31. 12. každého roku, po který stavební spoření trvá. V lednu probíhají výpočty a uzávěrky ve stavebních spořitelnách, na jejichž základě Ministerstvo financí České republiky poukáže příslušné stavební spořitelně odpovídající částku státních podpor. Ministerstvo má na doručení peněz 2 měsíce a stavební spořitelna na připsání na účet účastníka jeden měsíc. Tedy částka by se na účtu příjemce měla nejpozději ve 4. měsíci každého roku objevit. Obvykle je však částka připsána podstatně dříve. Další výhodou stavebního spoření je fakt, že i státní podpora je ode dne připsání na účet úročena a úrok z ní nepodléhá zdanění Záloha státní podpory je ode dne připsání na účet rovněž úročena a úrok z ní nepodléhá zdanění. Smlouva o stavebním spoření se uzavírá na určitou cílovou částku.Tedy na částku, která představuje celkovou budoucí potřebu financí na realizaci bytových potřeb účastníka. Jedná se o částku, která bude v budoucnu složena ze součtu vkladů účastníka, státní podpory, úroků z vkladů a státní podpory a popřípadě úvěru ze stavebního spoření. Výše se stanovuje libovolně dle přání účastníka stavebního spoření a není nijak omezena. Z této částky se pak následně vypočte poplatek stavební spořitelně za uzavření stavebního spoření, který je obvykle nastaven na procento z cílové částky, na kterou smlouva zní. Tento poplatek je nutné uhradit souběžně s uzavřením stavebního spoření.



Stavební spoření II

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12603315664

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více