Stavební spoření III


06. 09. 2009  14:11     Usporim.cz     komentáře (0)

Stavební spoření se uzavírá na dobu neurčitou. Prakticky jediným omezením je 6 let (u smluv uzavřených do 31. 12. 2003 to bylo 5 let), po kterých se s naspořenými prostředky nedoporučuje nakládat z důvodu ztráty státní podpory.





U stavebního spoření se často pracuje s termínem hodnotící číslo Jedná se o ukazatel, který spravedlivě určuje pořadí při přidělování úvěru ze stavebního spoření. Každá stavební spořitelna si ho sestavuje individuálně. Smlouvy s vyšším hodnotícím číslem mají obvykle přednost před smlouvami s číslem nižším. Pro stanovení hodnotícího čísla se používají kritéria jako: 1. výše naspořené částky a připsané státní podpory
2. výše cílové částky
3. velikost získaných úroků za dobu trvání smlouvy o stavebním spoření
4. varianta či tarif, který si účastník při sjednání smlouvy zvolil Právě tato kritéria pak následně ovlivňují hodnotící číslo a významně tak rozhodují o možnosti či nemožnosti čerpání řádného úvěru ze stavebního spoření. Existují však možnosti jak toto číslo zlepšit a tím uspíšit možnost čerpání úvěru. Jde o zvýšení měsíčního vkladu, vložení mimořádného extra vkladu, předplacení stavebního spoření na několik let dopředu, volbou tarifu stavebního spoření či změnou smlouvy, resp. změnou cílové částky či tarifní varianty. Stavební spoření se uzavírá na dobu neurčitou. Prakticky jediným omezením je 6 let (u smluv uzavřených do 31. 12. 2003 to bylo 5 let), po kterých se s naspořenými prostředky nedoporučuje nakládat z důvodu ztráty státní podpory. Jinak je stavební spoření neomezené a pouze cílová částka je to, co nás může v dlouhodobém horizontu pozastavit, avšak díky možnosti tuto částku v průběhu smlouvy navýšit, je i tento aspekt stavebního spoření minimalizován. Ukončení stavebního spoření Účastník může smlouvu o stavebním spoření podle Všeobecných obchodních podmínek kdykoliv vypovědět. V případě výpovědi se vždy posuzuje, zda se jedná o výpověď před uplynutím vázací doby nebo po jejím uplynutí. Při výpovědi po uplynutí vázací doby zůstává účastníkovi nárok na státní podporu vždy zachován. Při výpovědi před uplynutím vázací doby ztrácí účastník nárok na vyplacení státní podpory a je mu stavební spořitelnou účtován poplatek dle platného sazebníku. Poplatky ze stavebního spoření Poplatek za uzavření smlouvy musí účastník stavebního spoření zaplatit za uzavření smlouvy ve výši určené stavební spořitelnou.  Poplatek se odvozuje procentem z cílové částky. Účastník musí tento poplatek zaplatit prakticky ihned po uzavření smlouvy o stavebním spoření. Poplatek za vyřízení úvěru ze stavebního spoření zaplatí klient 1) procento z cílové částky spořící smlouvy, které zaplatí klient jen u překlenovacích úvěrů, vyřízení řádných úvěrů ze stavebního spoření je bezplatné.   2) podle typu půjčky ještě další procento z výše úvěru Poplatek za vedení úvěrového účtu - spořitelna si účtuje 25-30 Kč u obou typů úvěrů, tedy jak za řádný úvěr, tak za překlenovací úvěr.



Stavební spoření III

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16283864928

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více