Stavební spořitelny letos zvýší prodej smluv přes 500 tisíc ks


05. 02. 2019  00:51          komentáře (0)

Stavební spořitelny letos navážou na úspěšný rok 2018. Prodej smluv by měl pokračovat v růstu a mohl by atakovat hranici půl milionu smluv. I v úvěrování čeká stavební spořitelny další nadprůměrně silný rok, vyplývá ze studie Českomoravské stavební spořitelny.

Stavební spořitelny letos zvýší prodej smluv přes 500 tisíc ks




Podle předpokladu Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) poroste i v letošním roce zájem klientů o stavební spoření. „Mezi zajištěnými produkty stavebko stále nabízí suverénně nejvyšší výnos a k žádnému dramatickému růstu spořicích sazeb jiných produktů podle nás nedojde. Stavebním spořitelnám navíc může nahrávat fakt, že na pořízení vlastního bydlení bude nutné mít naspořenou část hodnoty nemovitosti a pro tento účel je stavebko ideální produkt,“ vysvětlil předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

Podle ČMSS by se tak zájem v letošním roce měl zvýšit o zhruba 10 % a na konci roku by se stavební spořitelny měly pohybovat nad úrovní 500 tisíc nových spořicích smluv,  zatímco loni to bylo zhruba 480 tisíc kusů.

Další velmi silný rok čeká stavební spořitelny i v úvěrování. Stavební spořitelny v posledním roce drží své průměrné sazby pod hypotékami, což bude i nadále faktor, který bude hrát ve prospěch klientů. Rok 2018 byl pro stavební spořitelny mimořádný, když podle předběžných dat uzavřely úvěry za více než 72 miliard korun.

I rok 2019 by měl patřit mezi nejlepší úvěrové roky za posledních deset let. Na trhu se nicméně projeví několik silných vlivů, především vysoké ceny nemovitostí, rostoucí úrokové sazby a regulace směřující k omezení trhu. „Podle našeho průzkumu regulace zhorší přístup k úvěrům téměř pětině klientů. Přesto nás ale čeká další silný rok, počítáme s tím, že vliv regulací dokážeme částečně nahradit kvalitnější obsluhou a rychlejším procesem zpracování úvěru,“ uvedl Tomáš Kořínek s tím, že stavebním spořitelnám budou nahrávat nadále výhodné úrokové sazby.

„Rozdíl mezi úročením hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen by se měl dále zvyšovat ve prospěch stavebních spořitelen, v průběhu roku by naše úvěry měly být až o půl procentního bodu levnější než hypotéky,“ dodal.

ČMSS s ohledem na tyto předpoklady očekává, že úvěrový trh klesne zhruba o 10 procent
a objem poskytnutých úvěrů se bude pohybovat kolem 65 miliard korun. „To by byl pořád velmi nadprůměrný rok a druhý nejlepší výsledek za posledních 10 let,“ uzavřel Tomáš Kořínek.


 



Stavební spořitelny letos zvýší prodej smluv přes 500 tisíc ks

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15564094336

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více