Stavební spořitelny poskytnou nejvíce úvěrů od roku 2010


22. 06. 2017  14:12          komentáře (0)

Stavební spořitelny zaznamenají v prvním pololetí silný růst své produkce a růstu by měly dosáhnout i za celý letošní rok. ČMSS předpokládá, že zájem o úvěry od stavebních spořitelen bude letos největší od roku 2010.

Stavební spořitelny poskytnou nejvíce úvěrů od roku 2010




„Očekáváme, že zájem o úvěry od stavebních spořitelen letos vzroste minimálně o 10 procent. To bude znamenat, že stavební spořitelny zvýší objem poskytnutých úvěrů čtvrtým rokem v řadě a poskytnou největší objem úvěrů za posledních sedm let,“ uvedl předseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Vladimír Staňura. V roce 2016 poskytly stavební spořitelny podle dat ministerstva financí úvěry v objemu 47,9 miliardy korun. 

„Za pokračujícím růstem je především potřeba rekonstruovat. Český bytový fond je zastaralý, byty jsou menší, než je standard v západní Evropě a zároveň hůře vybavené. To vše přispívá především k nárůstu úvěrů v řádu vyšších stovek tisíc korun na tyto rekonstrukce,“ dodal Vladimír Staňura. Průměrná výše úvěru ze stavebního spoření se pohybuje kolem 800 tisíc korun. 

K růstu přispívají i příznivé úrokové sazby. Zajištěné úvěry poskytují stavební spořitelny za podobných podmínek jako hypoteční banky, sazby nezajištěných úvěrů začínají i pod čtyřmi procenty. 

Naopak vliv nové regulace hypoték ze strany ČNB se příliš neprojevuje. Stavební spořitelny v prvních pěti měsících roku zvýšily objem poskytnutých úvěrů o vysokých 32 procent. Tato regulace ale nemá na prodeje stavebních spořitelen zásadní vliv, k žádnému skokovému navýšení zájmu o úvěry letos na jaře nedošlo. 

„Stavební spoření je cyklický a do jisté míry uzavřený produkt – stavební spořitelny nejdříve musejí nasbírat vklady klientů a poté je rozpůjčovávají. Zatímco v loňském prvním pololetí jsme se soustředili především na vklady a k růstu úvěrů došlo až od léta, letos jsme se od začátku roku zaměřili hlavně na úvěry. Vysoké tempo meziročního růstu úvěrů tak bude ve zbytku roku zpomalovat, proto počítáme za celý rok se zhruba 10procentním růstem,“ vysvětlil Vladimír Staňura.

„Jestli se někde mohou regulace ČNB projevit, tak je to ve střednědobém pohledu na spoření. Zájemci o úvěr budou potřebovat vlastní zdroje a budou si muset naspořit nějaké peníze. A právě pro tento účel by stavební spoření logicky mělo být první volbou,“ uzavřel Vladimír Staňura s tím, že tento vliv se ale může projevit až s delším časovým odstupem.




Stavební spořitelny poskytnou nejvíce úvěrů od roku 2010

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12591919744

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více