„STOP dluhům!“, říkají Češi


25. 03. 2010  14:16     Denisa Salátková     komentáře (1)

Více než bilionová zadluženost českých domácností a dopady ekonomické recese způsobily, že Češi začali šetřit a vyhlásili dluhům válku. Dokazuje to i rostoucí zájem o Koeficient rozumného zadlužení Poštovní spořitelny. Na stránkách www.rozumnezadluzeni.cz tak stále více lidí využívá možnost jednoduše si spočítat míru zadlužení své domácnosti a vyhnout se případným problémům.





„Koeficient navíc nabízí poradenství, které pomůže s individuálním finančním plánem. Díky tomu lidé zjistí, jak docílit dostatečné rezervy na neočekávané výdaje,“ vysvětluje Ombudsman Poštovní spořitelny Martin Kovář a přidává varování: „V posledních letech si totiž lidé navykli kupovat na splátky i tzv. zážitkové zboží, jako třeba dovolené. Neměli by přitom zapomínat, že úvěr by měl sloužit především k pořizování zboží dlouhodobé potřeby.“   Plno mají také Občanské poradny, které ve spolupráci s Poštovní spořitelnou nabízejí poradenství pro všechny, kteří se dostali do finančních problémů. Jen za loňský rok tak poradny pomohly bezmála 11 tisícům dlužníků. „Od začátku letošního roku jsou pobočky poraden doslova zavaleny žádostmi o pomoc. Je vidět, že pod vlivem současného vývoje mezd a zvyšující se nezaměstnanosti začali Češi rozumněji nakládat se svými financemi a bojí se finančního pádu,“ doplnil Martin Kovář.   Typickým příkladem klienta Občanských poraden jsou lidé středního věku (častěji ženy), kteří se do dluhové pasti dostali postupnými půjčkami menších částek, ke kterým ještě přibyly nákupy na splátky. Klienti poraden bohužel často přicházejí až v době, kdy už si s dluhy vůbec neví rady.   Poštovní spořitelna proto kvůli prevenci vyvinula Koeficient rozumného zadlužení. S jeho pomocí si lze spočítat momentální finanční situaci domácnosti a včas tak zabránit přílišnému zadlužení. Od začátku roku si svůj koeficient rozumného zadlužení díky Poštovní spořitelně vypočítalo již 16 000 lidí.


„STOP dluhům!“, říkají Češi

Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12568658224

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více