Stravenky bude zřejmě vydávat i Česká pošta


18. 02. 2020  01:27     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Omezení systému stravenek a jejich možné nahrazení zaměstnaneckým paušálem je dlouhodobým plánem ministerstva financí. Nyní přišla ministryně Alena Schillerová s revolučním nápadem. Zapojme do stravenkového byznysu stát, resp. státní podnik Česká pošta.

Stravenky bude zřejmě vydávat i Česká pošta




Bude Česká pošta zvládat další masovou službu?

Česká pošta je státní podnik s problematickou pověstí. Neprošla totiž zásadní modernizací a její monopol na některé služby se již, podle názoru mnoha lidí i odborníků, zanechal hluboko v minulosti.

Pošta se potýká s objektivními problémy nedostatku zaměstnanců, zejména kvalitních zaměstnanců, nedostatkem investic, zastaralým obchodním modelem a nepružností. Každoročně také vykazuje stamilionové ztráty údajně z důvodu plnění služeb pro stát.

Od stravenkových firem zpět ke státu

Zapojení státu do stravenkového byznysu je přesto logickým krokem. Ministerstvo financí dlouhodobě kritizuje stravenkové firmy za to, že z provizí, které získávají i díky daňovým výjimkám, odvádějí většinu zisků do zahraničí. Na zisky vlastníků stravenkových firem pak doplácí nejen stát, a tedy všichni daňový poplatníci, ale také provozovatelé restaurací, kteří musí platit za akceptování stravenek 5 a 7 procent hodnoty stravenky.

Stát by zavedením vlastních stravenek zabil dvě mouchy jednou ranou. Jednak by mohl získat část zisků, které z daní končí v kapsách stravenkových firem, a jednak by logicky doplnil svůj návrh na zřízení zaměstnaneckého daňového paušálu pro všechny zaměstnance, kteří o to budou mít zájem.

Buď paušál, nebo stravenku. Ale vše od státu

Buď tedy zaměstnanec využije daňové zvýhodnění na stravování ve formě finanční částky, o kterou mu více zůstane ve výplatě nebo si pořídí státní stravenky od České pošty. Daňová zvýhodnění se pak z velké části teoreticky vrátí zpět státu.

Konkrétní parametry stravenek, jejich konkurenceschopnost a výhodnost nejsou zatím známé. V každém případě se jedná o zajímavý nápad, jak skutečně a revolučně změnit systém stravenek a zvýhodnění stravování zaměstnanců.



Stravenky bude zřejmě vydávat i Česká pošta

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15563341200

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více