Stříbro ve Zlaté koruně? Příjemné překvapení, říká Rostislav Kocman z Air Bank


14. 06. 2012  16:30     ar     komentáře (0)

V letošním ročníku soutěže Zlatá koruna získala Air Bank za svůj bankovní účet stříbro. Pro mnohé to bylo překvapení, a to i ze samotné Air Bank. Rostislav Kocman, tiskový mluvčí banky, to v rozhovoru vysvětluje tak, že ne že by snad zaměstnanci banky nevěřili vlastnímu produktu, ale soutěže se kvůli krátké době existence na trhu neplánovali zúčastnit. Přesto byla banka nominována odbornou porotou a v podstatě "proti své vůli" získala cenu v klíčové kategorii. Co dalšího se v Air Bank děje? Přečtěte si následující rozhovor!





BP.com:  Air Bank se navzdory pár měsícům na trhu skvěle umístila v soutěži Zlatá koruna v sekci bankovní účty. Překvapilo vás získané stříbro?

Že je náš běžný účet dobrý, o tom jsme přesvědčení od začátku, kdy jsme na něm začali pracovat a připravovat se na start Air Bank. A potvrzuje nám to i zájem zákazníků – výrazně překračujeme naše plány. Že jsme získali ocenění v anketě Zlatá koruna, nás ale překvapilo. Protože když letošní ročník ankety začínal, řekli jsme si, že se účastnit nebudeme. Fungovali jsme příliš krátce a řekli jsme si, že než se budeme pouštět do podobných anket, tak se radši budeme soustředit na první zákazníky, které jsme v té době měli. Proto nás překvapilo, když se ozvali organizátoři Zlaté koruny s tím, že nás i přes to, že jsme jim řekli, že se ankety účastnit nebudeme, nominovali a získali jsme druhé místo. Překvapení je to ale velmi příjemné.

BP.com: Na trhu si hledáte klienty, kteří se ve velké míře stávají zároveň velkými fanoušky banky, jak je vidět například na facebookovských stránkách Air Bank. To v ČR není zrovna obvyklé... Vy jste s tím počítali?

Už před startem Air Bank jsme se zaměřili na budování komunity lidí, kteří se o nás zajímají. A nejsou to jen fanoušci na Facebooku; tam jsou pouze nejvíce vidět. Že to je dobrá strategie, se ukázalo po startu, kdy jsme do konce roku získali téměř 8000 zákazníků, z nichž většina byli právě lidé z těchto komunit nebo jejich známí, kteří přišli na doporučení. A nemuseli jsme investovat jedinou korunu do reklamní kampaně. Neznamená to, že se soustředíme jen na tyto lidi. Spousta našich zákazníků Facebook vůbec nepoužívá a svoje zkušenosti s námi řeší pouze se svými přáteli nebo známými. Ale sociální sítě nám ukazují, jaké emoce v našich zákaznících budíme, umožňují nám zapojovat se do jejich debat a v důsledku nám tak pomáhají budovat dobré vztahy s našimi zákazníky. A na těch nám velmi záleží, takže v tomto budeme rozhodně pokračovat.

BP.com: Jak se bance daří plnit obchodní plány týkající se počtu akvírovaných klientů nebo aktiv v bance?

V tuto chvíli naše plány výrazně překračujeme. Máme mnohem více spořicích účtů a vkladů na nich, než jsme předpokládali, ale co nás těší ještě víc, plány překračujeme i v počtu běžných účtů a jejich aktivních uživatelů, kteří nás používají jako svoji hlavní banku. Když se navíc podíváme na to, odkud k nám přišli, tak jsou to velké banky a často pro to využívají Kodex mobility, tzn. přejdou k nám najednou, se všemi svými trvalými příkazy a inkasy a nechají si k nám posílat výplatu. To nás velmi těší a potvrzuje nám to, že naše strategie je správná.

BP.com: Nedávno se MFČR vyjádřilo proti on-line nabízeným účtům, prý je tato služba masivně zneužívána. Co si o tom myslíte vy?

V případě Air Bank šlo o několik účtů, které jsme identifikovali, informovali FAÚ a podali trestní oznámení. Ani po té, co média zveřejnila praktický návod jak identitu zneužít, jsme nezaznamenali zvýšený počet pokusů. Bezpečnostní mechanismy máme nastavené dobře, umíme tyto pokusy odhalovat a případní podvodníci to moc dobře vědí. Neumíme posoudit, nakolik je zneužívání identity zejména při zakládání účtu přes kurýra zneužívané, tato čísla má asi opravdu jen MFČR. Kompletní založení účtu po internetu ale považujeme za moderní službu, která je u našich zákazníků oblíbena. Je to služba, kterou jde ochránit proti zneužívání falešnými identitami a naše čísla ukazují, že se nám to daří. Naše bezpečnostní opatření samozřejmě konzultujeme s odpovědnými institucemi a nevíme o žádných výhradách. Takže se domníváme, že už dnes naše procesy vyhovují i případným budoucím přísnějším podmínkám a že to naše zákazníky vůbec v ničem neomezuje. Naopak, naše založení účtu online je pro zákazníka velmi jednouché a pohodlné. Takže si nemyslíme, že by mělo v budoucnu dojít k omezení této možnosti, protože ukazujeme, že to jde dělat bezpečně i pohodlně pro zákazníka.

BP.com: Řada klientů v ČR má slovo banka stále ještě spojeno s kamennou pobočkou, tj. obchodním místem. Chystáte další expanzi obchodních míst? Přehodnotili jste nějak vaše úvodní plány o jejich konečném počtu?

Až dobudujeme naši pobočkou síť, bude mít okolo 30 poboček. Na tomto plánu se nic nemění. Samozřejmě pečlivě přemýšlíme o tom, kde přesně by naše pobočky měly být, ale zatím si vždy potvrdíme naše původní plány.

BP.com: Jaké chystáte pro klienty novinky na tento rok?

Hlavní novinkou pro letošní rok, na kterou se mohou klienti těšit, je nabídka úvěrů, se kterou přijdeme v druhé polovině roku. Průběžně pracujeme na vylepšování našeho internetového bankovnictví a sekce Poradna, která umožňuje získat přehled nad svými penězi, a samozřejmě sledujeme a zkoušíme nové technologie a pečlivě zvažujeme, kdy přestávají být hračkou, o které se spíš mluví, a stávají se nástrojem, který může zákazníkům pomoci.



Stříbro ve Zlaté koruně? Příjemné překvapení, říká Rostislav Kocman z Air Bank

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12621641424

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více