Strop pro bonus za děti 60 300 korun by měl padnout. Poškozoval rodiny s více dětmi


24. 11. 2020  03:01     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Rodina Poplatkových s pěti dětmi vítá zrušení stropu na bonus pro děti ze strany poslanecké sněmovny. Tento strop, ve výši 60 300 korun, které dostaly jako maximální částku bonusu rodiny s dětmi od státu, poškozoval a diskriminoval rodiny s více dětmi. Paní Poplatková spočítala, že strop rodinu každý rok připravil o několik desítek tisíc korun.

Strop pro bonus za děti 60 300 korun by měl padnout. Poškozoval rodiny s více dětmi




Rodina Poplatkových přišla dosud každý rok o částku 47 000 korun ročně. O tolik ji připravil strop pro vyplácení bonusu. Přestože se starají o pět svých dětí, museli uplatnit daňový bonus ve výši, jako by se starali jen o tři děti. Zbylé dvě děti z celkových pěti tak mělo jednoduše smůlu a rodiče na ně bonus prostě nedostali.

Na jaké částky bonusu mají rodiče dětí nárok?

Rodina Poplatkových není chudá, proto také nepobírá žádné sociální dávky ani příspěvky na děti. Jedinou podporu, kterou rodina od státu užívá, je daňový bonus na pět dětí. Poplatkovi tak nejen že nezaplatí žádné daně, ale stát jim ještě vrací formou bonusu částky za to, že pečují o své děti.

Rok na první dítě druhé dítě třetí a další dítě
2019 15 204 Kč 19 404 Kč 24 204 Kč

Výše uvedené částky si může rodina odečíst ze základu daně. Pokud je základ daně před započtením bonusu na děti například nulový, mohou si rodiče uplatnit celé částky uvedené v tabulce. 

Pokud však mají více dětí, mohou nárokovat daňový bonus, tedy platbu daně od státu, do maximálního limitu 60 300 korun. To odpovídá částce za tři děti. Pokud má rodina dětí pět, má už smůlu. 

Proč existuje strop na bonus za děti?

Proč existuje strop na částku vyplacenou rodičům více dětí v rámci bonusu, není Poplatkovým vůbec jasné. Paní Poplatková si nedovede představit, že by měl někdo účelově hodně dětí jen proto, aby čerpal vyšší částku na bonusu na děti. A pokud rodina má více dětí, proč má být diskriminována proti rodinám, kde mají dětí méně a uplatňují úplně stejnou výši bonusu? Je přece mnohem těžší a náročnější, i vzhledem k zaměstnání a možnostem příjmů, se starat o pět dětí, než třeba o dvě, nebo tři. Stát však v minulosti přesto zavedl nesmyslný a diskriminační strop a nikdo se rodin s více dětmi nezastal. Asi se nejedná o příliš velkou voličskou skupinu.

Teprve při schvalování daňového balíčku na rok 2021 došlo poslaneckým pozměňovacím návrhem ke zrušení diskriminačního stropu a rodina poplatkových tak může uplatnit spravedlivou výši bonusu za všechny své děti. Všichni doufáme, že senát, případně poslanecká sněmovna, v případě opakovaného hlasování toto zrušení potvrdí.



Strop pro bonus za děti 60 300 korun by měl padnout. Poškozoval rodiny s více dětmi

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12445420784

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více