Stručně – bankovní daň je jako bumerang


12. 12. 2013  00:32     Patrik Nacher     komentáře (1)

Nikdo nemůže zpochybnit dvě věci. Zaprvé, že banky mají zisky, které vzhledem ke kontextu finanční krize a jejich příčinách, nejsou v symetrii s ostatními odvětvími. U nás je tento paradox znásoben faktem, že drtivá většina bank má zahraničního vlastníka a tak české dcery, kterým se daří, dotují svoje matky. Zadruhé, že jsem zřejmě posledním člověkem v této zemi, kdo by se chtěl bank zastávat.

Stručně – bankovní daň je jako bumerang




I přesto křičím hlasitě NE, pokud jde o nápad na zavedení sektorové bankovní daně. Proč? Ne snad proto, že by šlo o populismus. S tímto pojmem nerad šermuji. Když totiž politik dělá něco, co nechtějí lidé, je oprávněně napadán, že nehájí zájmy voličů, ale kmotrů. A když prosazuje naopak něco, co jeho voliči požadují, je označkován jako populista.

Na bankovní dani mi vadí fakt, že jej zcela nevyhnutelně stejně zaplatí bankovní klienti. Banky to na sobě nenechají a ještě si přihřejí polívku v kritice politiků, kteří jsou dnes asi tak stejně (ne)populární jako bankéři samotní. To ale není jediné, co se stane. Daň v dlouhodobé perspektivě ničemu nepomůže a klienty poškodí:

1) Znepřehlední sazebníky. Banky to mohou udělat nenápadně, přejmenováním stávajících poplatků a jejich zvýšením či zavedením nových. Fantazii se meze nekladou.

2) Hrozí, že konkurenční boj bank se změní v hledání společné strategie, jak se postavit k dani. Koordinace v této věci ale může celkem snadno přeskočit i na dohodu o dalších aspektech a už jsme jen kousek od kartelové dohody bank. Klient ale potřebuje přesný opak, on potřebuje, aby se o něj banky přetahovaly.

Zkrátka je tu téma, jak mají banky, které se jinak nechají rády zachraňovat z veřejných peněz, přispět do společného balíku. Jít cestou bankovní daně je ale podle mě slepá ulička.

 

Patrik Nacher

majitel serveru www.bankovnipoplatky.com



Stručně – bankovní daň je jako bumerang

Bankovní daň
Je to nesmysl, stát by měl hledat úsporu nejdříve u sebe než přemýšelt, kde vzít další peníze. Pokud...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15625498816

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více