Student může mít bankovní účet zadarmo (HN)


25. 08. 2008  10:20     Otakar Schön     komentáře (6)

Vedení konta a internetbanking většina bank nezpoplatňuje. Zvýhodněný účet si může otevřít i teenager, který nestuduje.





Začátek školního roku banky využívají k lákání nových klientů. Studentům a mladým lidem nabízejí otevření běžného účtu se zvýhodněnými podmínkami. Kdo si ho zřídí a chová se ekonomicky, nemusí za jeho používání dát ani korunu.

Kromě toho může v září a říjnu získat i nějaký zajímavý dárek. Banky je studentům rozdávají každý rok. Zatím však tají, co přichystaly na letošek. "Kvůli konkurenci to neprozradíme," uvedla například Markéta Dvořáčková, mluvčí z GE Money Bank. Loni byla dárkem encyklopedie Země.

Česká spořitelna ale volí jinou taktiku. Studenty se snaží oslovit přímo ve škole. "Na konci září a počátkem října hostesky studentům při zápisu nabízejí informace o našich studentských kontech a rozdávají přitom drobné reklamní předměty. Ale také třeba energetické nápoje," vysvětluje Pavla Plachá z oddělení firemní komunikace České spořitelny.

Vystavení platební karty je u většiny bank zdarma

 

Výhodou studentských kont oproti běžným osobním účtům jsou žádné nebo nižší poplatky za vedení účtu. U většiny bank bývá zdarma také vystavení platební karty. Pouze Poštovní spořitelna si za vystavení platební karty účtuje 60 korun. Důležitá je také skutečnost, že na rozdíl od běžných účtů nemusí být potenciálnímu zákazníkovi 18 let, ale postačí čerstvě vystavený občanský průkaz spolu s dalším dokladem totožnosti. Do 19 či 20 let dokonce není nutné ani potvrzení o studiu. Pak už banky vyžadují, aby majitel účtu předložil doklad o řádném studiu. Výjimkou je Poštovní spořitelna, u které tento doklad zájemce nepotřebuje.

Nižšími poplatky výhody studentských účtů nekončí. Banky svým mladým klientům nabíjejí například příspěvek 200 korun na pořízení mezinárodní studentské karty ISIC nebo karty Euro26. Komerční banka a GE Money Bank pak studentům slibují i peněžní odměnu, pokud budou platební kartu používat k nákupům. Komerční bance postačí, když student zaplatí kartou alespoň jednou měsíčně a dostane za to jednou za rok 333 korun.

GE Money Bank zase studentům vrátí půl procenta ze všech nákupů placených kartou. Další peníze nabízí GE Money Bank těm, kteří bance přivedou nového zákazníka z řad svých spolužáků. Za jednoho dostanou 300 korun. Maximálně jim banka vyplatí 900 korun za tři "duše".

Téměř všechny finanční domy poskytují vedení studentského účtu s platební kartou a elektronickým bankovnictvím zdarma. Výjimku představuje UniCredit Bank, kde studenti platí za vedení účtu 19 korun měsíčně. Komerční banka sice nabízí také bezplatný účet G2, ale jeho součástí není elektronické bankovnictví. Výhodnější je proto nadstandardní verze účtu G2 s poplatkem za vedení 20 korun za měsíc. "Část studentů stále nemá přístup k osobnímu počítači a vyhovuje jim ovládání účtu přes mobil. A to G2 konto v základní verzi umožňuje," vysvětluje Zuzana Čepelková z externí komunikace Komerční banky.

Studentský účet s měsíčním poplatkem ale nemusí znamenat špatnou volbu, v případě UniCredit Bank je to spíše naopak. Pokud student alespoň jednou za měsíc vybírá peníze z bankomatu cizí banky, může pro něj právě tento účet být nejlepší. V jeho ceně je totiž jeden výběr z cizího bankomatu. UniCredit Bank tak kompenzuje malý počet vlastních bankomatů. Zajímavá je také možnost vybírat bez poplatků peníze z bankomatů skupiny UniCredit v zahraničí. Obdobnou službu nabízí také ČSOB, ale pouze v rámci prázdninové akce, která s koncem srpna skončí. I nadále ale klientům ČSOB a Poštovní spořitelny zůstává možnost výhodně vybírat hotovost z bankomatů této finanční skupiny na Slovensku. Zaplatí jen šest korun.

Kdo se chová ekonomicky, neplatí ani korunu

 

Pokud se student chová ekonomicky, tedy nevyužívá cizí bankomaty ani služby na pobočce, vyjde ho nejlépe účet od ČSOB, za jehož využívání nezaplatí ani korunu. Jen o něco dražší je studentský účet od GE Money Bank, která studentům z běžných transakcí naúčtuje pouze tři koruny za každou odchozí platbu. Nejhůře ze srovnání, které HN provedly, vychází studentský účet České spořitelny. Studenti s ním platí za všechny příchozí a odchozí platby i výběr z vlastního bankomatu. Drahé jsou u České spořitelny také příchozí platby. Zatímco všechny ostatní banky umožňují alespoň bezplatný příjem peněz odesílaných v rámci jejich systému, Česká spořitelna chce za každou platbu připsanou na účet pět korun. Vyšší poplatky zčásti vyrovnává pouze rozsáhlá síť bankomatů nebo slevy u vybraných obchodníků.

Po dosažení plnoletosti si studenti mohou vybírat nejen mezi studentskými konty, ale i mezi běžnými bankovními účty. Zajímavou alternativu pak představuje zejména mKonto od mBank bez poplatku za vedení účtu nebo eKonto Raiffeisenbank, která odpouští poplatky za vedení po dosažení příjmu 20 tisíc korun měsíčně. Hledání nového účtu pak studenty čeká po ukončení studia nebo po dosažení věkové hranice, která se u jednotlivých bank pohybuje mezi 26 až 30 lety.

 

Česká spořitelna

ČSOB

GE Money Bank

Komerční banka

Poštovní spořitelna

UniCredit Bank

Volksbank CZ

 

Program Student+

Studentské konto Plus

Genius Student

G2 - nadstandard

Junior

Studentské Konto

FREE konto

Věkové omezení

15 - 30 let

15 - 28 let

15 - 27 let

15 - 30 let

15 - 26 let

15 - 26 let

15 - 26 let

Roční náklady na vedení účtu

zdarma

zdarma

zdarma

240

zdarma

228

Zdarma

Roční náklady na platební kartu

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

60

zdarma

zdarma

Roční náklady na internetbanking

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

zdarma

Úročení zůstatku

0,85 %

0,05 %

0,10 %

0,40 %

1,10 %

0,50 %

1,30 %

Příchozí platba vlastní/cizí banka

5/5

zdarma

zdarma

0/2

zdarma

zdarma

0/6

Elektron. jednoráz. příkaz vlastní/cizí banka

2/2

zdarma

3/3

0/2

0,5/2

zdarma

0/3

Výběr z vlastního bankomatu

6

zdarma

zdarma

zdarma

5

zdarma

3

Výběr z cizího bankomatu

25 + 0,5 % z vybír. částky

30

35

35

25

30*

6 ČSOB a Poštovní

Výběr z bankomatu v cizině (Kč + % z vybír. částky)

6 ve skupině Erste, 100 +0,5 % ostatní

80 + 0,5%

100 + 0,5 %

1 % min. 100

80 + 0,5 %

100 + 0,5 %

75 + 0,5 %

Provedení trvalého příkazu vlastní/cizí banka

5/5

3/3

zdarma

4,5/4,5

0,5/2

zdarma

3/3

Zřízení trvalého příkazu na pobočce

zdarma

zdarma

zdarma

39

3**/5***

30

zdarma

Vklad 10 000 Kč na pobočce

8

9

6

zdarma

4

15

10

Výběr 5000 Kč na pobočce

53

30

60

60

17

30

30

* 1 výběr zdarma, zdarma všechny výběry v rámci skupiny UniCredit, včetně zahraničí

** do vlastní banky

*** do cizí banky

Zdroj: BANKY

 



Student může mít bankovní účet zadarmo (HN)

ČSOB
Byl jsem jako student rozhodnut pro ČSOB, ovšem nakonec volím GEmoney proto, že na rozdíl od ČSOB na...
Diskutovat (6)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15708454192

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více