Studentský účet nebo účet pro mladé?


27. 04. 2020  00:35          komentáře (0)

Jaký je rozdíl mezi studentským účtem a účtem pro mladé, je-li vůbec nějaký? K čemu tyhle účty vůbec jsou? Jak přistoupit k jejich výběru? Jaké jsou jejich výhody, nevýhody či podmínky? A jak do toho všeho zapadají účty dětské? Otázek je v souvislosti s těmito účty spousta, tak si na ně pojďme postupně odpovědět.

Studentský účet nebo účet pro mladé?




Studentský účet

Účet pro studenty je specifickým typem běžného účtu, který je bankou vyhrazen pro studenty, což znamená, že zájemce o tento účet musí dodat potvrzení o studiu, a to buď formou klasického papírového potvrzení ze studijního oddělení své střední, vyšší odborné nebo vysoké školy, nebo předloží platnou mezinárodní studentskou kartu - nejčastěji se u nás používá ISIC nebo EYCA Student. Jsou i účty, kde za předložení karty plyne finanční bonus.

Podmínky

Studentské účty lze založit již v 15 letech, přičemž první potvrzení o studiu bývá bankou vyžadováno až okolo 20 let věku majitele účtu, aby se banka ujistila, že klient i nadále pokračuje ve studiu. Opakované předložení potvrzení o studiu většinou nutné není, účet automaticky pokračuje do 26, výjimečně až do 30 let. Ve srovnání studentských účtů najdete podrobnější přehled požadavků na ověření statusu studenta.

Výhody

Jaké jsou výhody? Opět se liší účet od účtu, ale platí dvě společné výhody napříč studentskými účty: založení a vedení účtu je bezplatné, ke každému studentskému účtu je vydávána a vedena platební karta zdarma. Ostatní výhody už stejné nejsou. Někde jsou výběry z bankomatů po celém světě zdarma, jinde je vyšší úročení, najdeme i účty, kde jsou bonusové odměny za platbu kartou spojenou se studentským účtem, případně možnosti vkládání hotovosti na pobočce či ve vkladomatu zdarma.

Takže který účet vybrat, pokud jste studentem? 

Vše závisí na vašich preferencích. To základní, tedy účet a karta zdarma, nabídnou všechna studentská konta. Vy si jen musíte vybrat, zda chcete vyšší úročení, bonusy za platby nebo právě třeba zdarma výběr hotovosti, ať jste kdekoliv na světě. Do 18 let věku studenta není většinou možné platit kartou na internetu.

A nikdy není možné si před 18. rokem vzít jakýkoliv úvěr – ani kreditní kartu nebo povolené přečerpání. Po dosažení bankou stanoveného věku se studentský účet automaticky překlopí do režimu běžného účtu pro dospělé. To samozřejmě platí i u účtů pro mladé.

Účet pro mladé

Účty pro mladé jsou podobným produktem jako studentské účty, ale jejich podmínkou není aktivní studium, pouze věk. Minimální hranicí je 15 let, přičemž některé banky nabízejí účet pro mladé pouze do 18 let věku, jiné až do 26, případně do 30 let, a to bez požadavků na studium. I výhody se mezi jednotlivými účty liší.

Podmínky

Podmínkou k založení účtu pro mladé je jen a pouze věk.

Výhody

Výhody se u účtů pro mladé hodně prolínají s výhodami studentských účtů. Založení a vedení účtu zdarma, zdarma platební karta a její vedení, někde vyšší úročení, jinde bonusy za platby kartou. Lze (z počátku ještě rodičem) nastavit limity plateb, vkládat hotovost na pobočce nebo ve vkladomatu zdarma apod.

Který účet vybrat, pokud jste dostatečně mladí?

V podstatě jde o podobné porovnání výhod jako u účtů pro studenty, tady si ovšem nemusíte všímat podmínek ohledně studia, předložení studentských průkazů či například studijních výsledků. Vše se váže pouze k věku.

Dětský účet

Účet pro dítě je možné v některých bankách založit již několik týdnů od narození dítěte, jinde si počkáte do šesti nebo dokonce do 10 let věku potomka. V osmi letech majitele účtu banky zpravidla nabídnou i platební kartu, kterou se dá platit u obchodníků nebo vybírat hotovost z bankomatu či na přepážce banky (ano, účet je veden na jméno dítěte, dispoziční právo rodiče někde zřízeno je, jinde nikoliv).

Jak najdete třeba v textech Finančního vzdělávání, lze u dětských kont nastavit limity plateb, aby dítě nebylo sváděno k přílišnému utrácení, ba právě naopak, aby se učilo s penězi rozumně hospodařit, což je podle odborníků důležité již od útlého věku.

Tohle je smyslem všech typů bankovních účtů pro mladší – pro děti, pro mladé, také pro studenty. Umožnit jim zacházet sami se svými penězi, naučit se vyjít se svým rozpočtem, zhodnotit svoje finanční prostředky a zejména naučit je důležitosti udržovat si alespoň základní finanční rezervu, bez které, jak se v době koronakrize ukazuje, může být opravdu zle. 

TIP: STUDENTSKÉ ÚČTY SI MŮŽETE POROVNAT ZDE!

Zdroj obrázku: Pressmaster / Shutterstock.com



Studentský účet nebo účet pro mladé?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15695252064

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více