Studie WHITE PAPER o transferech, 4. díl


22. 08. 2013  12:39     VŠFS     komentáře (0)

Banky a transfery do zahraničí. Velké téma... Přinášíme vám čtvrtý díl další studie z dílny Vysoké školy finanční a správní, která se na problematiku bankovního sektoru dívá zajímavým, nevšedním pohledem. Rozhodně doporučujeme začíst se do následujícího textu...

Studie WHITE PAPER o transferech, 4. díl




1. DÍL NALEZNETE ZDE!

.

2. DÍL NALEZNETE ZDE

.

3. DÍL NALEZNETE ZDE

.

Existuje možnost významného odlivu finančních hodnot z bankovního sektoru?

Dokud mohly sledované banky bez problémů udržovat poplatky za své služby na vyšší hladině než v mnoha jiných zemích EU, nemusely jejich zahraniční centrály nutně mít zájem na odčerpávání dosažených zisků z bank v ČR, kterých se krize vážněji nedotkla. Tento stav však nemusí mít dlouhé trvání, již proto, že v příštích letech významnější banky budou muset řešit otázku zvyšování kvality svého kapitálu, tvorbu nových druhů rezerv a ostatních požadavků, vyplývajících z naplňování požadavků dohody Basilej III.

.

UŽ MÁTE UŽ CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ? VYBERTE TO NEJLEPŠÍ!

.

Jiné potenciální formy transferu finančních aktiv sledovaných bank do zahraničí je nesnadné (a pro nedostatek přístupných údajů často neschůdné) prokázat.  Tím ovšem není řečeno, že by české úřady relevantními údaji nedisponovaly. Nelegální transfery zde nejsou zvažovány, avšak i jejich existenci lze předpokládat - mj. již vzhledem k „šedé“ ekonomice, stínovému bankovnictví a korupčnímu podhoubí, které v ČR dosud existuje.

Potenciální hrozby se snadno mohou změnit v reálné ztráty

Nastane-li v budoucnu situace, kdy mateřské banky „velké čtyřky“ v ČR se dostanou do větších potíží, budou zvažovat, odkud získají finanční prostředky potřebné ke kompenzování utrpěných ztrát. První na řadě budou pochopitelně rezervy akumulované z dosažených zisků v bankách, které jsou součástmi jejich impérií.

.

POTŘEBUJETE PŮJČKU NEBO ÚVĚR? NEPADNĚTE DO PASTI PODVODNÍKŮM!

.

Dokud v ČR nebude zavedena společná měna EU, má česká centrální banka – díky nyní existující legislativě - možnost bránit se nebezpečnému odlivu finančních aktiv z bank v ČR do zahraničí. Přechod k EURu však bude spojen se změnou postavení ČNB vůči Evropské centrální bance, tj. s oslabením pravomoci ČNB a tím i s omezením možnosti přímo čelit nežádoucím transferům. Podobný účinek by také nastal, pokud by v EU bylo rozhodnuto o vytvoření bankovní unie.

ZA TÝDEN PŘINESEME POSLEDNÍ DÍL



Studie WHITE PAPER o transferech, 4. díl

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12446358496

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více