Své rodiče vídáme často, s chodem domácnosti jim ale většinou nepomáháme


03. 05. 2019  00:10          komentáře (0)

Více než polovina Čechů chodí na návštěvu ke svým rodičům alespoň jednou za dva týdny. S údržbou jejich domů či bytů jim ale pomáhá jen každý třetí. Finančně svým rodičům, jestliže už s nimi nesdílíme společnou domácnost, na bydlení přispíváme jen výjimečně.

Své rodiče vídáme často, s chodem domácnosti jim ale většinou nepomáháme




Rodinné vztahy v Česku jsou pevné a být s rodiči v pravidelném kontaktu je pro většinu z nás samozřejmostí. To ukázal průzkum NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu. Jednou za dva týdny nebo častěji se s rodiči vídá 56 % dotázaných, naproti tomu pouze minimum lidí své rodiče nenavštěvuje vůbec.

Přestože s rodiči míváme pravidelný kontakt, o jejich starostech s domácností toho příliš nevíme. Téměř polovina dotázaných v našem průzkumu totiž odpověděla, že vůbec neví, v jaké výši se pohybují náklady rodičů na bydlení. Ty mohou být velmi vysoké a dále narůstat. A to především, pokud bydlí v nájmu,“ upozorňuje Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Kolik rodiče měsíčně utratí za své bydlení, dovede říct zhruba jen každý desátý, dalších 41 % má pouze přibližnou představu a 47 % neví vůbec. Pokud rodiče nemají naspořeno dostatek financí na spokojené stáří, jejich děti zřejmě jednou budou muset pomoct. Aktuálně však rodičům na chod domácnosti přispívá pouze jeden z deseti oslovených.

V situaci, kdy náklady na pořízení vlastního bydlení jsou opravdu vysoké, není divu, že lidem už nezbývají prostředky na finanční podporu svých rodičů. Proto je třeba si průběžně spořit,“ doplňuje Lenka Molnárová. Příliš se nehrneme, jak do finanční pomoci, tak domácích prací u rodičů. S běžnou údržbou jim pomáhá jen každý třetí.



Své rodiče vídáme často, s chodem domácnosti jim ale většinou nepomáháme

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15731328432

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více