Svět zažívá šok. Trump zatím vede v Amerických volbách


09. 11. 2016  07:14     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Průzkumy se mýlili. Alespoň tak vypadají výsledky z posledních sčítání hlasů v Amerických volbách. Průzkumy jako by vnímaly přání tzv. mainstreemu a přání politických elit a nevnímaly skutečné názory lidí.

Svět zažívá šok. Trump zatím vede v Amerických volbách




Svět se prostě mění. Letos už jsme zažili dvě velké události, které byly vnímány ze strany převažující politické reprezentace a tzv. mainstreemu jako šok, nebo jako něco nemožného. Z Evropské unie vystoupila Velká Británie a to s poměrně velkým rozdílem. A to navzdory průzkumům veřejného mínění, které až do konce tvrdily opak. Nyní se stejně fatálně mýlili průzkumy i politologové s největší pravděpodobností i v Amerických volbách.

Elity prostě nedokážou vnímat chuť lidí ke změně. Lidé chtějí změnu, jsou unaveni ze současných poměrů, které trvají desítky let. Lidé také touží po rázných a rychlých řešeních a jsou schopni proto obětovat hodně. Demokracie a současné poměry nejsou věčné, jak si někteří političtí představitelé myslí. Demokracie není univerzální systém. I demokracie může být zkorumpovaná, prohnilá, nedokonalá. I z demokracie si lze udělat svým způsobem totalitu. Lidé chtějí změnu a to nejen zde v České republice, ale dokazují to i výsledky voleb v USA. Donald Trump je produktem touhy po změně, už proto ho neodsuzujme a musíme počkat na to, co udělá, jak se bude chovat, zda skutečně naplní očekávání jeho voličů, kterých bylo prostě mnohem více než voličů současných poměrů a současných politických elit. Rozhodně můžeme říci, že žádná tragédie a žádný konec světa se zvolením Dunalda Trumpa za prezidenta USA dít nebude, stejně jako se nezhroutil svět po Brexitu, navzdory předpovědím elit a ekonomů.

Výsledky Amerických voleb dále sledujeme.

 



Svět zažívá šok. Trump zatím vede v Amerických volbách

Diskutovat (0)