SVĚTOVÝM TRHŮM NYNÍ DOMINUJE EVROPSKÁ DLUHOVÁ KRIZE


29. 09. 2011  12:17     Tomáš Kofroň     komentáře (0)

Raiffeisen Bank International snižuje odhad růstu HDP v eurozóně pro příští rok na 0,2 procentního bodu. Riziko recese přitom zůstává nadále vysoké, naopak inflace klesne výrazně pod dvě procenta. Zpomalení eurozóny navíc zpomalí i růst rozvíjejících trhů mimo Evropu.





„Extrémní nejistota v bankovním sektoru, propady finančních trhů a vyhrocení dluhové otázky připomínají podzim 2008. Počítáme s tím, že hlavním tématem zůstane i v nadcházejících měsících situace v Řecku,“ uvedl analytik Raiffeisen Bank International AG Valentin Hofstätter. Nevylučuje proto ani dočasný pokles HDP v eurozóně s tím, že ve druhé polovině příštího roku by mělo dojít k opětovnému mírnému růstu.

.

„Ke zpomalení dojde i u mimoevropských rozvíjejících se trhů, tyto země nejsou před dopadem zpomalení rozvinutých zemí chráněny. Nemělo by však dojít k takovým poklesům jako v eurozóně nebo USA,“ dodala analytička Veronika Lammer. „Naopak pozitivní zůstává výhled pro zlato,“ prohlásila s tím, že zlato může na konci příštího roku atakovat hranici 2200 dolarů za unci.

.

Růst HDP by tak podle nové prognózy RBI měl v eurozóně letos dosáhnout 1,6 % a v příštím roce pouze 0,2 %. Hlavním důvodem nejistoty v eurozóně je přitom chybějící řešení dluhové krize. „Jestli evropští politici nepředstaví důvěryhodné řešení, nedojde ke zlepšení důvěry,“ prohlásil Hofstätter. V USA by růst HDP měl letos dosáhnout 1,7 %, pro příští rok odhad růstu klesl z  dvou na 1,5 %.

.

Inflace v eurozóně by pak měla letos dosáhnout 1,6 %. Analytici RBI zároveň neočekávají, že by Evropská centrální banka v tuto chvíli měla zvyšovat úrokové sazby. Naopak, trhy mohou být kvůli neřešení řecké situace stále více nervózní, což ECB může vést ke snížení základní úrokové sazby k jednomu procentu, očekává Hofstätter. Řecko může mít dopad i na vývoj eura, RBI očekává, že euro bude vůči dolaru dále ztrácet a může se dostat až na hladinu 1,20 EUR/USD.



SVĚTOVÝM TRHŮM NYNÍ DOMINUJE EVROPSKÁ DLUHOVÁ KRIZE

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15604165456

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více