Syndrom prázdného hnízda:
Ani po odchodu dětí rodiče nepřestávají spořit


22. 08. 2011  11:08     Denisa Salatková     komentáře (0)

Z psychologického hlediska představuje odchod dětí z domova jednoznačný mezník v životě člověka. Podle průzkumu Era Poštovní spořitelny se však způsob života až tak nemění, alespoň co se týče finančního chování. Oproti zažité představě o využití nově nabytého volného času je totiž většina Čechů i po odchodu dětí spíše pasivní.





Větší část respondentů v průzkumu potvrdila, že se po odchodu dětí ještě více usadí. Jen menší část si spíše začne více užívat. Ochota spořit ale v obou případech roste. „Vyhlídka blížící se penze je skutečně motivátorem k většímu spoření, a to pro téměř polovinu dotázaných. Typické je využívání penzijního fondu a životního pojištění,“ popisuje Milan Jursík, manažer marketingu Poštovní spořitelny.

 

I po odchodu dětí jsou rodiče nadále velmi aktivními uživateli internetu. Tento jev je možná zapříčiněn právě potřebou moderních komunikačních prostředků při kontaktu se vzdálenými potomky. Respondenti zároveň uvedli, že se nebojí ani moderních kanálů přímého bankovnictví. Celé dvě třetiny pak využívají platební kartu, a to i k platbám u obchodníků.

 

Výhodnou kombinací spoření s  jednoduchou obsluhou může být pro tento typ klientů například Era Červené konto. „Účet se ovládá přes internetové bankovnictví nebo po telefonu
a k výhodné úrokové sazbě přidává také zdarma vedení a správu konta. Peníze nejsou vázány žádnou výpovědní lhůtou a klienti se tak k uloženým penězům okamžitě dostanou,“
dodává Milan Jursík.

 

V případě úvěrů jsou klienti z tohoto segmentu zdrženlivější. Půjčku jako možnou cestu, jak si pořídit něco, na co se nedostává finančních prostředků, by zvážilo přes 40 % respondentů. Většina by však dala přednost spíše bankovním půjčkám než půjčkám od rodiny či nebankovních finančních institucí.



Syndrom prázdného hnízda: Ani po odchodu dětí rodiče nepřestávají spořit

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16383966096

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více