Takřka dvě pětiny firem kvůli nové regulaci DPH omezí vánoční dovolené


17. 12. 2012  15:36     tz     komentáře (0)

Současnou nejistotu ohledně regulace DPH vnímá jako problém až 88 % firem. Nejčastěji mají problémy s úpravou softwaru tak, aby včas odpovídal novým zákonným požadavkům. Uvádí to celých 69 % dotázaných. Vyplynulo to z aktuální ankety Komory certifikovaných účetních, které se zúčastnilo 223 respondentů z řad finančních manažerů a účetních českých firem.





Úprava ceníků je problémem pro 54 % dotázaných. Bezmála 47 % se obává dopadu zvýšení DPH na náklady firem, což je relevantní zejména u neplátců DPH. Respondenti dále uvádí úpravu marketingových materiálů jako problém, protože nejsou schopni uvádět finální spotřebitelské ceny na letácích atd.

Vzhledem k deklarovaným problémům uvádí až 38 % dotázaných, že v době vánočních svátků se velmi pravděpodobně budou omezovat dovolené pracovníků, jejichž práce se změna DPH dotýká. „Typicky se bude jednat o zaměstnance finančních oddělení, marketingu a prodeje. Pokud bude schválena nová regulace velmi brzy a podaří se dosáhnout její platnosti hned od 1. ledna, ve firmách se zřejmě bude mezi svátky svítit dlouho do noci,“ uvedl k výsledkům ankety Karel Smetana, místopředseda Komory certifikovaných účetních.

.

Další z obávaných dopadů chybějící regulace DPH je neschopnost firem instruovat zaměstnance prodeje pro obchodní jednání. Nejistota ohledně cen produktů a služeb má tedy velmi pravděpodobně konkrétní dopad na uzavírání zakázek a tedy obchodní výsledky firem. Firmy často poskytují variantní nabídky typu „bude-li schváleno, pak... nebude-li schváleno, pak...". Potenciální zákazníci z tohoto důvodu logicky odkládají řadu svých nákupních rozhodnutí.

Na otázku „Očekáváte vzhledem k zamýšlenému zvýšení DPH pokles tržeb u svého zaměstnavatele nebo klientů?“ odpovídá plných 43 % finančních manažerů „ano“. „Firmy čekají s novou regulací další pokles poptávky. Proto není jasné, zda toto opatření prospěje fiskální kondici České republiky,“ dodal Karel Smetana.

.

Komora certifikovaných účetních v souvislosti s anketou rovněž připomenula, že i jednoznačné vyřešení regulace DPH již k 1.1.2013 vícenáklady firem spojené s nejistotou nesníží. „Varianty rozpočtů, ceníků a nabídek se připravují již hodnou chvíli. Čas strávený jejich přípravou firmám již nikdo nevrátí. S rozhodnutím o nové výši DPH řada těchto materiálů bohužel skončí v koši,“ uvedl Karel Smetana.



Takřka dvě pětiny firem kvůli nové regulaci DPH omezí vánoční dovolené

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12544282656

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více