Téměř 70 % sezdaných Čechů spravuje rodinné finance společně


30. 01. 2012  10:04     Michaela Šimková     komentáře (0)

O rodinném rozpočtu rozhoduje společně 67 % manželských párů v českých domácnostech. Z průzkumu společnosti ING Bank ČR dále vyplynulo, že se čtvrtina sezdaných párů stará o finance odděleně, a jen 8 % respondentů uvedlo, že finanční rozhodnutí nechávají na partnerovi.





Zajímavostí je, že podíl na společném řešení rodinných financí přiznává 74 procent mužů, zatím co do stejného procesu se cítí zahrnuto jen 61 % žen. Naopak 31 procent žen uvedlo, že spravují rodinný rozpočet samostatně.

Napříč věkovými skupinami se situace výrazně nemění a o rodinný rozpočet pečují společně ve stejném poměru mladší i starší páry.

Graf č. 1 - Sezdaní partneři

 

.

„Je pozitivní, že v téměř 70 procentech rodin rozhodují o penězích oba partneři společně. V takovém případě se dá předpokládat, že o rodinných financích zdravě diskutují a hledají ta nejlepší řešení i v oblasti spoření a vytváření rezerv,“ komentuje Libor Vaníček, ředitel retailové části ING Bank ČR, a doplňuje: „Právě finanční rezerva by měla být nedílnou součástí každého rodinného rozpočtu a zodpovědná rodina by měla zvážit to, kde bude mít tyto peníze uloženy tak, aby neztrácely ze své hodnoty. Spolehlivou variantou jsou například spořicí účty, jakým je i ING Konto, kde se peníze zhodnocují stabilní úrokovou sazbou 1,75 % p.a. Tím, že své finance svěříte do rukou odborníků na spoření se nejen pravidelně úročí, ale jsou v bezpečí, a přitom jednoduše a kdykoliv dostupné.“

.

HLASUJTE V ANKĚTĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK

.

U párů žijících na hromádce se tato situace obrací. Jen 30 % nesezdaných partnerů o svých financích rozhoduje společně a naopak, téměř polovina (47 %) řeší otázky peněz samostatně. Finance u nejmladší skupiny svobodných respondentů ve věku od 18 do 25 let spravují v bezmála polovině případů (45 %) jejich rodiče. Čtvrtina dotazovaných z této věkové skupiny řeší rozpočet společně s partnerem a 26 % si řídí své finance samo.

Graf č. 2 - Nesezdaní partneři






Omnibusový průzkum společnosti ING Bank byl realizován v průběhu listopadu 2011 společností Ipsos Tambor. Dotazování se zúčastnilo 524 respondentů ve věku 18–65 let.



Téměř 70 % sezdaných Čechů spravuje rodinné finance společně

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12629235408

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více