Téměř polovina českých živnostníků si nevytváří žádné finanční plány


22. 11. 2011  22:17     Denisa Salatková     komentáře (0)

Téměř polovina živnostníků vede své hospodaření stylem „co bude zítra, nebudu řešit dnes“. Důvod? Podle svých slov je za tím důvěra v opakující se činnost a věrnost stálých zákazníků. Zbytek živnostníků plánuje, ale spíše v krátkodobém (22 %) a střednědobém (18 %) horizontu. Vyplývá to z průzkumu více než 600 respondentů, který si nechala zpracovat Era / Poštovní spořitelna.





Pokud by se podnikatelé přeci jen náhle ocitli ve finanční tísni, použili by na neočekávané výdaje nejprve vlastní zdroje, poté bankovní úvěr a až pak by si šli půjčit od rodiny a přátel. „Přitom třetina dotázaných uvedla, že nemá peněz nazbyt, a proto nehodlá v brzké době do ničeho investovat,“ upozorňuje Aleš Pospíšil, výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny. „Ostatní zvažují nákup zboží, vybavení provozovny nebo rozšíření podnikání. Peníze přitom budou čerpat prvotně z vlastních zdrojů. Čtrnáct procent živnostníků zvažuje financování bankovním úvěrem.“

 .

Zajímavé je, že 45 % dotazovaných živnostníků využívá pro své podnikání stále jen osobní účet. Používání podnikatelského účtu udává 19 % respondentů, je přitom vyšší u živnostníků, kteří mají podnikání jako svoji hlavní činnost, a také u těch, kteří z podnikání generují vyšší obrat. Zbylá třetina podnikajících má osobní a podnikatelský účet oddělený. Hlavním důvodem je podle jejich slov větší přehlednost toku finančních prostředků a snazší čerpání informací pro vedení účetnictví. Naopak důvodem pro ponechání pouze jednoho typu účtu je často nižší výkonnost firmy a s tím související menším pohyb finančních prostředků. Lidé se také obávají, že by museli platit dvojí poplatky.

 .

„Uvědomujeme si, že je pro podnikatele velice finančně náročné zahájit svoji činnost. Proto se jim tento krok snažíme usnadnit a nabízíme jim speciální Účet k podnikání. Nejen že u nás podnikatelé nemusí zaplatit za prvních 6 měsíců ani korunu, ale dokonce mají možnost využít vedení Era osobního účtu zdarma,“ dodává Aleš Pospíšil.

 .

Z průzkumu dále vyplývá, že v průměru přibližně 60 % plateb uskutečněných v rámci podnikání je prováděno bezhotovostně. Výsledky ukazují, že živnostníci s podnikatelským účtem mnohem častěji docházejí na pobočky bank a pracují s hotovostí. Na podnikatelský i osobní účet živnostníci nejčastěji vkládají své peníze jednou měsíčně. Jednou týdně vkládá hotovost na účet 12 % podnikatelů s osobním účtem, na podnikatelský účet vkládá své peníze se stejnou frekvencí plných 27 % živnostníků.



Téměř polovina českých živnostníků si nevytváří žádné finanční plány

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12520500368

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více