Tempo domácí ekonomiky příjemně překvapilo


01. 02. 2022  09:41     Tomáš Volf     komentáře (0)

ČSÚ dnes ráno zveřejnil nejnovější odhady růstu domácí ekonomiky za 4.čtvrtletí 2021. HDP meziročně vzrostl o 3,6 %, mezičtvrtletně pak vzrostl o 0,9 %. Obě čísla jsou mírným překvapením. Za celý loňský rok se HDP zvedl o 3,3 %

Tempo domácí ekonomiky příjemně překvapilo




Přestože v meziročním vyjádření česká ekonomika přidala na tempu, rozhodně se nejedná o dobrý výsledek. Podíváme-li se na růst ostatních zemí zjistíme, že česká ekonomika spíše klouže po povrchu.

V následujících měsících bude pro tempo domácí ekonomiky klíčový vývoj v konkrétních oblastech.

Vláda a rozpočet – předvolební rétorika byla nastavena výrazně proti navrhovanému schodku státního rozpočtu. Bude důležité, zda se Fialově vládě podaří dodržet předvolební sliby a přijít s akceschopným a životaschopným rozpočtem, který by poslal schodek státního rozpočtu výrazně pod 300 mld. korun. Pokud ano může se nám to kladně vrátit na nižších úrocích z obsluhy dluhu. Neméně důležitý bude také výhled snižování deficitů na další roky.

ČNB – již tento čtvrtek znovu zasedá ČNB a je prakticky jisté, že se základní sazba dostane daleko nad 4 %. Politika silného růstu sazeb ve snaze zkrotit inflaci zatím selhává na celé čáře a čeští centrální bankéři se jen marně snaží vysvětlit veřejnosti své počínání. Neustálé utahování měnových podmínek tlumí velmi křehký ekonomický růst. Zdražují se úvěry spotřebitelům, provozní půjčky firmám a ceny hypoték letí dál nahoru. Investice podniků půjdou nadále dolů.

Mezi další klíčové faktory pro růst domácí ekonomiky jednoznačně patří rychlost návratu k normálnímu stavu fungování v souvislosti s pandemickými opatřeními a míra proočkovanosti.

Ani ČNB ani vláda nijak zvlášť neovlivní pokračující problémy s dodávkami vstupů do výroby případně jejich ceny. To platí také o potížích s mezinárodní dopravou a jejím zpožďováním. Otázka případného konfliktu na ukrajinsko-ruských hranicích je kapitola sama pro sebe. V případě eskalace poletí ceny energií a pohonných hmot vzhůru.  

_______________________________________________________________________________________

Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Tempo domácí ekonomiky příjemně překvapilo

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16516684480

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více