Termínované vklady mají navrch nad svými konkurenty. Aktuálně nabízejí úrok až 3,5 %


17. 07. 2017  10:02     TZ     komentáře (0)

Termínované vklady se těší čím dál větší oblibě. Není divu, oproti spořicím účtům nabízejí stále zajímavé úročení. Na co si dát při výběru termínovaného vkladu pozor a jaké zhodnocení lze v současné době od něj očekávat?

Termínované vklady mají navrch nad svými konkurenty. Aktuálně nabízejí úrok až 3,5 %




V bankovním světě se termínované vklady řadí mezi oblíbené spořicí produkty, které mají své místo někde mezi spořicími účty a stavebním spořením. Na rozdíl od této konzervativní dvojice ale nesou s sebou termínované vklady několik zajímavých momentů, které jim přidávají navrch. Jaké to jsou?

  • Peníze stačí jen jednou vložit

Nejedná se o pravidelné spoření, ale o jednorázový vklad. Oproti stavebnímu spoření se tak nemusíte každoročně starat o to, kolik je potřeba opět vložit. Na druhé straně na termínovaný vklad nedostane klient státní příspěvek.

  • Úroková sazba vyhrává nad inflací

I přestože se inflace za poslední rok rapidně zvýšila, zhodnocení termínovaných vkladů se stále drží nad ní. Inflaci 2 % úrokové sazby na termínovaných vkladech hravě poráží.

  • Termínované vklady jsou bez poplatku

Většina bank nabízí založení a vedení termínovaného vkladu zdarma. To samé se bohužel nedá říci o jiných spořicích produktech a stavebním spoření.

Předností termínovaných vkladů také je jejich bezpečnost, čímž se ale pyšní i zmíněné konkurenční produkty. Peníze na termínovaném vkladu jsou pojištěny až do výše 100 000 eur na jednoho vkladatele u jedné banky nebo družstevní záložny.

Velkým negativem termínovaného vkladu je menší flexibilita

Jen samá pozitiva ale od termínovaného vkladu nečekejte. Úroky na termínovaných vkladech jsou stejně jako u ostatních spořicích produktů zdaněny 15% daní. Zapotřebí je také počítat například s tím, že s vloženými penězi nelze disponovat. V případě předčasného výběru vás čekají vysoké sankční poplatky. Ty mohou být i více jak 2 % z naspořené částky.

Některé banky sice nabízejí výhodné zhodnocení, ale podmiňují ho minimální výší vkladu a dobou uložení. Na trhu se lze setkat s termínovanými vklady krátkodobými, střednědobými a dlouhodobými.

V případě, že budete vkládat peníze v cizí měně, pak je tu riziko týkající se pohybu kurzu koruny oproti ostatním měnám. Pokud dojde k posílení koruny, dochází ke znehodnocení peněz, oslabování koruny vložené finance zhodnotí.

Aktuálně lze sjednat termínované vklady se zhodnocením nad 3 %

V současné době lze nejvyšší zhodnocení získat v rámci termínovaného vkladu ANO PRO zhodnocení, které nabízí úrok 3,20 %. Nutné je spořit 5 let a vložit minimálně 20 000 Kč. Stejně tak alespoň 20 000 Kč je zapotřebí vložit na termínovaný vklad Artesa STANDARD, který při době spoření 5 let nabízí úrok 2,30 %. J&T Banka úročí po dobu pěti let 1 %. Až 3 % lze získat u termínovaného vkladu Akcenta Termínovaný vklad, a to ať už se rozhodnete spořit peníze tři, čtyři nebo pět let.

Úrokové sazby se velmi liší, proto se při výběru termínovaného vkladu vyplatí porovnat aktuální nabídku a vybrat tu nejvýhodnější. Se srovnáním vám pomohou online porovnávače.



Termínované vklady mají navrch nad svými konkurenty. Aktuálně nabízejí úrok až 3,5 %

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více