Transparentní účty – jakou mají budoucnost?


05. 10. 2010  00:39     Horymír Klimeš     komentáře (2)

Je to už více než deset let, co se v české kotlině objevila banka, která se lišila od zbytku finančních ústavů. Tato banka odstartovala éru internetového bankovnictví, přilákala technologické nadšence a odkryla do té doby netušené možnosti.





 V té době došlo také k událostem, které vyústily po tzv. Sarajevském atentátu v pád vlády. Došlo ke zveřejnění nikdy nepotvrzené zprávy o údajném tajném švýcarském kontu ODS. Odštěpení části členů této strany dalo základ novému politickému subjektu – Unii svobody. Ani ta banka, ani tato strana již dnes neexistují. Zůstal jen jeden bankovní účet – účet transparentní. Postupem roků se tento typ účtu, který může být běžným či spořicím účtem, mezi politickými stranami příliš neujal. Jeho vlastností je totiž možnost anonymního pasivního přístupu k účtu prostřednictvím internetu a tím zprůhlednění pohybů na účtu. Transparentní účet je určen primárně právnickým osobám neziskového charakteru, jako jsou např.: obce, města a kraje, nadace a nadační fondy, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, školy a univerzity, církve a náboženské společnosti, politické strany, apod. To je citát z tiskové zprávy GE Money Bank, která se v září 2009 stala po Raiffeisenbank a FIO třetí bankou nabízející tuto službu. Tedy nabídka ze strany bankovních ústavů nevelká a co poptávka ze strany politických stran či obcí? Kromě výše zmíněné, dnes už politickým významem marginální Unie svobody, to byla koncem minulého roku jediná parlamentní strana, která dnes už ovšem v Poslanecké sněmovně není. Strana zelených má transparentních hned několik účtů. V posledních měsících přibyla další politická uskupení: Česká pirátská strana, Humanistická strana, Strana soukromníků a několik hnutí nebo sdružení. Možnost, zřídit si tento typ účtu, nejvíce využívají společenství vlastníků jednotek. To jsou skupiny soukromých majitelů bytových jednotek, kteří chtějí mít přehled, jak nakládají se společnými penězi funkcionáři ve výborech těchto společenství. Například u GE Money, která přišla na trh s tímto účtem právě před rokem, si transparentní účet kromě těchto společenství zřídilo jen pár fyzických osob (některé možná omylem - nevím, jak je snadné nastavit u této banky transparentnost) a několik nadací. Pro nadace má GE dokonce speciální produkt, nadační fond, který poskytuje finanční úlevu od některých poplatků. Tyto poplatky mohou někdy nasekat nepříjemnou paseku a dokonce se jejich prostřednictvím “bojovalo” o brdský radar. Z toho těžila FIO, tehdy ještě kampelička, a nabídla transparentní účet bez poplatků. Proto má dnes tato banka společně s Raiffeisenbank nejvíce “průhledných” klientů.
Závěrem tohoto shrnutí bych se rád dověděl, proč se další banky nepřipojí a na straně nabídky nevytvoří možnost, kdy obce a další veřejné účty včetně účtů politických stran mohou být transparentní nejen slovně, ale i ve skutečnosti. Připadá mi to, jakoby Mohamed i hora byli líní na krok. V poslední době slyším jediný argument proti zřizování těchto účtů - ochrana osobních údajů. Myslím si, že by Úřad pro ochranu osobních údajů měl dát jednoznačné stanovisko, aby se ve stranických sekretariátech a v účtárnách na úřadech neměli na co vymlouvat.


Transparentní účty – jakou mají budoucnost?

Pořadí stran
Pane autore, podívejte se, kdy byly jednotlivé účty vytvořeny. Snadno zjistíte, že první opravdu tra...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16263238560

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více