Transparentní účty – proč je české politické strany ne a ne přijmout?


21. 06. 2011  03:41     ar     komentáře (0)

Skandály tuzemských politických stran, z nichž ten poslední ve Věcech veřejných drancuje akceschopnost současné vládní koalice, mají společného jmenovatele. Finance. Lépe řečeno nejasné finance. Přitom by tento problém mohl být velmi snadno vyřešen, či minimálně potlačen. Jak? Řešení má dvě slova – transparentní účty.





 

Co je to transaprentní účet?

Transparentní účet, který může být otevřen v podobě běžného nebo spořicího účtu, má jednu dokonalou vlastnost - možnost anonymního pasivního přístupu k účtu prostřednictvím internetu, a tím zprůhlednění všech pohybů na účtu. V praxi to znamená, že se kdokoliv může na tento účet přes internet podívat a zkontrolovat, jaké operace jsou na něm prováděny – kdo na účet převádí peníze a komu je z účtu placeno. Takovým pěkným příkladem může být Česká pirátská strana, jež účtem disponuje. Každý proto může online sledovat všechny pohyby na stranickém účtu.

 .

Není překvapivé, že transparentní účty jsou primárně určeny právnickým osobám neziskového charakteru, jako jsou obce, města a kraje, nadace a nadační fondy, společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, školy a univerzity, církve a náboženské společnosti nebo právě politické strany. Tedy subjekty, u kterých by měla být transparentnost naprosto základním pilířem jejich fungování.

V jakých bankách?

Tyto produkty dnes v České republice nabízejí tři bankovní domy – Raiffeisenbank, FIO banka a GE Money bank. Na jejich stránkách lze velmi snadno zjistit, jaké instituce si transparentní účty u těchto bank zřídily. Můžete se o tom přesvědčit i vy:

.

UŽIVATELE TRANSPARENTNÍCH ÚČTŮ VE FIO NALEZNETE ZDE

.

UŽIVATELE TRANSPARENTNÍCH ÚČTŮ V GE MONEY NALEZNETE ZDE

.

UŽIVATELE TRANSPARENTNÍCH ÚČTŮ V RAIFFEISENBANK NALEZNETE ZDE

.

 

Proč ne parlamentní strany?

Čekáte mezi nimi parlamentní strany? Nenechte se vysmát. Tuzemským politickým velikánům se do průhledných účtů nechce, nenechají se nalákat ani na cenovou výhodnost. Například založíte-li si transparentní účet u FIO, máte zdarma vedení účtu, InternetBanking, Příchozí a odchozí platby v rámci ČR, příchozí a odchozí platby do i ze Slovenské republiky zdarma, kartu zdarma, 10 výběrů z bankomatu zdarma, trvalé příkazy, SIPO a inkaso zdarma, a vklady a výběry na pobočce zdarma.

Ochrana osobnosti? Žádný problém...

Nejen politické strany se často vymlouvají na to, že transparentní účty jsou proti zákonu o ochraně osobnosti. Tedy že by si je rádi zřídily, jenže v zájmu ochrany osobních údajů svých obchodních partnerů to nemohou udělat. To ale není pravda. „Transparentní účet je účet, jehož majitel požádal o zpřístupnění informací o tomto účtu široké veřejnosti. Pokud tedy fyzická osoba na takový účet poukazuje finanční prostředky, činí tak s tímto vědomím a její souhlas se zveřejněním osobních údajů je zde dán konkludentně, platbou,“ napsala nám k tomu osoba nejpovolanější, Mgr. Ladislav Hejlík, vedoucí oddělení stížností a konzultací Úřadu na ochranu osobních údajů.

.

Korupce  - dnešní horké téma - je o transparentnosti a ta musí začít tam, kde se o penězích rozhoduje, tedy v politických stranách samotných. Sice to není a nebude samospásné, ale je symbolické a signifikantní, že dnes ani jedna parlamentní strana nemá tzv. transparentní bankovní účet,“ říká provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

 

SVJ - nejhlavnější klienti

Možnost zřídit si transparentní účet tak v současnosti nejvíce využívají společenství vlastníků jednotek. To jsou skupiny soukromých majitelů bytových jednotek, kteří chtějí mít přehled, jak nakládají se společnými penězi funkcionáři ve výborech těchto společenství. Například u GE Money, která přišla na trh s tímto účtem v lednu minulého roku, si transparentní účet kromě těchto společenství zřídilo jen pár fyzických osob a nadací. Pro nadace má GE speciální produkt, nadační fond, který poskytuje finanční úlevu od některých poplatků.

.


Transparentní účty – proč je české politické strany ne a ne přijmout?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16434218560

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více