Třetina Čechů nepošle děti na tábor, je to pro ně drahé


25. 06. 2018  21:23          komentáře (0)

Výdaje rodin s dětmi o prázdninách raketově stoupají. Kromě dovolené se musí rodiče nezletilých dětí postarat také o jejich zábavu na zbytek prázdnin. Ne každému ohlídají děti prarodiče, a tak rodičům nezbývá nic jiného než využít jiných možností, jako jsou letní tábory, příměstské kempy nebo soustředění. Tyto aktivity letos zajistí pro své děti dvě třetiny Čechů. 4 z 10 rodičů pak vyšlou svá dítka na tábor během prázdnin více než jednou. V průměru za tábor i s kapesným utratí 3000 korun. Celkové náklady na tábory pro rodinu s dvěma dětmi tak mohou vyjít až na 20 tisíc korun. Vyplynulo to z průzkumu Equa bank.

Třetina Čechů nepošle děti na tábor, je to pro ně drahé




„Tábory patří k české kultuře a aktuálně zažívají výrazný boom. Výraznou motivací rodičů je fakt, že nechtějí, aby dítě bylo doma samo bez dozoru a bez smysluplných aktivit. I proto je 40 % rodičů ochotno dítěti zaplatit více než jeden tábor, ať již pobytový nebo příměstský, přičemž cena za tuto volnočasovou aktivitu se pohybuje průměrně kolem 2 700 korun bez kapesného. Hrubým odhadem letos rodiny utratí za tábory okolo 3 miliard korun,“ uvádí Ondřej Hák, ředitel produktů a rozvoje retailového bankovnictví Equa bank.

 

Na letní tábor pojedou dvě ze tří českých dětí

Poslat své děti na tábor letos plánují dvě třetiny českých rodin. 4 z 10 dokonce vyšlou své děti na tábor vícekrát. Nejoblíbenější jsou přitom sportovní tábory, na druhém místě jsou to skautské tábory, následují vzdělávací tábory (jazykové, matematické apod.). Týdenní tábor stojí na jedno dítě v průměru téměř 2 700 Kč, s kapesným pak kolem 3 000 Kč. Třetina Čechů letos tábory pro své děti neplánuje. Nejčastěji z důvodu, že je to pro ně drahé. Raději pošlou dítě na prázdniny k příbuzným, nebo se o ně budou doma starat sami. Ti, kteří dítě na tábor pošlou, ho nejčastěji plánují financovat pouze z vlastních zdrojů (63 %), 17 % rodin využije příspěvek od zaměstnavatele a 8 % příspěvek od zdravotní pojišťovny. „Cena dětského táboru a způsob jeho financování se řeší skoro v každé rodině. Častým řešením bývá využití finanční rezervy ve formě kontokorentu, který je ideálním řešením pro financování těchto menších částek,“ dodává Ondřej Hák.

 

Tábory děti baví, rodiče v nich vidí smysluplně strávený čas

Zájem o letní dětské tábory roste. Hlavním důvodem jsou silné ročníky narozené před 10 lety a velká nabídka příměstských táborů. Tři čtvrtiny oslovených rodin uvádí, že důvodem pro vyslání dítěte na tábor je skutečnost, že dítě si tábory oblíbilo. Nejpreferovanější formou táboru je přitom klasický pobytový tábor mimo město. Ten letos zvolí 61 % rodin. Rostoucí oblibě se ale těší také příměstské tábory, kde děti tráví celé dny, ale na spaní se vracejí domů. Tento typ letos využije více než polovina rodin. Na táboře děti stráví nejčastěji 7 až 10 dní. Uvedlo to  38 % dotázaných rodičů.

graf


 



Třetina Čechů nepošle děti na tábor, je to pro ně drahé

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15618931536

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více