Třetina poskytovatelů úvěrů neprověřuje zadluženost klientů


02. 03. 2017  13:39          komentáře (0)

Až třetina poskytovatelů úvěrů nedostatečně prověřuje zadluženost žadatelů o půjčku. Porušují tak licenční povinnosti, platné od loňského prosince na základě zákona o úvěru. Vyplývá to z testů, které uskutečnilo Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA) ve spolupráci se Spotřebitelským fórem.

Třetina poskytovatelů úvěrů neprověřuje zadluženost klientů




Testováno bylo celkem 20 nebankovních společností aktuálně inzerujících nabídku spotřebitelských úvěrů. Šlo o deset žadatelů o licenci České národní banky a deset dalších poskytovatelů s různou nabídkou úvěrových produktů. Žadatelé o licenci schopnost klientů splácet úvěr prověřovali. Nebankovní společnosti, které využívají některý z registrů klientských informací, hodnotily podle testu zájemce o půjčku výrazně přísněji než firmy, jež nejsou členy žádného registru. Nejhůře v testu dopadly společnosti, které nevyužívání registrů přímo inzerují a tím lákají dlužníky ve finančních problémech k čerpání dalších úvěrů . Zpravidla jim poskytují půjčky na nízké částky na dobu do 30 dnů (tzv. SMS půjčky).

Průzkum prokázal, že nahlédnutí do registru klientských informací bylo klíčové při posouzení, zda kontrolním osobám úvěr poskytnout. Nejlépe v testu dopadly společnosti, které využívají registr Solus či Nebankovní registr klientských informací. "Společnosti, které využívají jen jeden z nich, hodnotily některé kontrolní osoby jako úvěruschopné. Hůře ale dopadly společnosti, které nejsou členy žádného registru," upozornil Aleš Rod z CETA. Podobná praxe má dopad do problematiky ochrany spotřebitele, protože dochází k předlužování určitých skupin klientů. Nová legislativa by tento stav měla změnit, ale nebude to jednoduché. "Na trhu stále působí firmy, které prostřednictvím internetu a dálkového ověřování identity klientů poskytují nízké úvěry na krátkou dobu, většinou do 30 dnů. Tyto půjčky jsou v základní nabídce levné a poskytnutá částka se nejčastěji pohybuje okolo 3000 Kč, problém představuje kumulace sankcí a plateb za upomínky při nedodržení doby splatnosti. Situace již zadlužených nízkopříjmových osob se tak může pro ně citelně rychle zhoršit i při poměrně nízké půjčce," uvedl předseda správní rady Spotřebitelského fóra Kryštof Kruliš.

Do 1. března musí všechny firmy, které chtějí úvěry poskytovat nebo zprostředkovávat, požádat o licenci ČNB. Ta má 15 měsíců na rozhodnutí. Poskytovatelů či zprostředkovatelů úvěrů bylo podle odhadů asi 55.000, nový zákon má trh výrazně pročistit. Požadavky ČNB pro licenci jsou kapitál 20 milionů korun, prokazatelnost peněz, důvěryhodnost vedení firmy či předpisy pravující
podnikání. O licenci zatím požádalo pouze několik desítek subjektů.



Třetina poskytovatelů úvěrů neprověřuje zadluženost klientů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12577297040

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více