Tři nejdůležitější události roku 2016


28. 12. 2016  11:10     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Jaké byly tři nejdůležitější události roku 2016 z pohledu redakce serveru Bankovní poplatky? Jaké události ovlivní život většiny obyvatel v České republice? ČTĚTE DÁLE!

Tři nejdůležitější události roku 2016




Rok 2016 byl z pohledu světových událostí, ale i těch tuzemských velmi bohatým rokem. Vybrali jsme tři nejvýznamnější události, které ovlivnily životy velké části naší veřejnosti, nebo je v budoucnosti ještě výrazně ovlivní. Dvě události jsou přitom zahraniční a jedna z naší země.

Brexit byl pro Evropu šokem

Brexit byl pro Evropu i celou veřejnost skutečným šokem. Důvodem nebyl ani tak samotný akt vystoupení Velké Británie z Evropské unie, ale fakt, že vystoupení vůbec nikdo nepředpokládal. Velmi se podcenila naštvanost lidí a jejich nespokojenost se současnými poměry, která se line všemi zeměmi Evropy. Právě ve Velké Británii dali voliči své nespokojenosti průchod, díky možnosti se vyjádřit v referendu. Výsledkem je nejistota a nestabilita, kterou první vystoupení suverénní země z Evropsé unie vyvolala. Nikdo neví, jak vše dopadne, jaký scénář se prosadí a co vystoupení udělá se světovou politikou, Evropskou unií a ekonomikou. V každém případě jak jsme uvedli už ve svých článcích k tématu, nebojme se žádné tragédie, které byly před hlasováním zveřejňovány a které měly rovněž nezanedbatelný podíl na výsledcích Britského referenda.

Zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA

Další velký šok se konal před několika týdny. Ve volbách prezidenta USA zvítězil kontroverzní a neurvalý magnát a miliardář, který ve všech průzkumech veřejného mínění výrazně zaostával před svou konkurentkou Hillary Clinton. Dlužno dodat, že Demokratická strana si svou porážku zasloužila. Volbou Hillary za prezidentskou kandidátku, která byla všemožně, často i podloudně prosazována, si strana zavřela nejen dveře do Bílého domu, ale také byla poražena ve volbách do zákonodárného sboru. Všichni před Trumpem varovali a skutečně probíhala pravá a nefalšovaná mediální kampaň. Mocenské vlivy se zaměňovaly za prosazování morálky a slušnosti a ke kampani se připojila nepokrytě drtivá většina médií v USA. V podstatě se opakovala stejná situace, kterou jsme zaznamenávali před volbou prezidenta České republiky. Není třeba opakovat, kdo byl favoritem a miláčkem médií a jak souboj nakonec dopadl. Trump přináší nebo alespoň slibuje občanům USA změnu a to nikoliv změnu kosmetickou. Jedná se o změny systémové a rozsáhlé. Lidé potřebují čas od času nějakou změnu, pokud ji není schopný přinést a projektovat aktuálně vládnoucí politik. A můžeme opět konstatovat, že se žádná tragédie ani konec světa neděje a dít nebude.

Zavedení EET, funguje dobře

Jednoznačně největší a nejvýznamnější událostí z našich končin je zavedení Elektronické evidence tržeb. Hladké spuštění a jeho funkčnost je v našich poměrech skutečně vyjímečné. Nekonaly se žádné odklady, navyšování nákladů, nebo nefunkčnost jako tomu bylo u jiných obdobně rozsáhlých projektů v minulosti. Systém funguje a drtivá většina restaurací a hotelů umí systém obsluhovat. První krok se tedy vydařil. Možná budeme překvapeni jak moc vzroste v České republice objem tržeb hotelových služeb a restaurací a jak se zreální skutečná výkonnost těchto oborů. Dodatečný výnos do státního rozpočtu už vzhledem k dalším výhodám a přínosům systému není tak podstatné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Skutečnou zkouškou projde systém EET na jaře roku 2017, kdy se do něj zapojí maloobchod a velkoobchod, což bude největší zátěž pro tento systém. Pokud se vše povede, bude se jednat o jeden z největších a nejúspěšnějších IT projektů v historii ČR.



Tři nejdůležitější události roku 2016

Diskutovat (0)