Tržby maloobchodníků se v říjnu vrátily k poklesu


07. 12. 2020  10:26     Tomáš Volf     komentáře (0)

Českým maloobchodníkům se v říjnu meziročně propadly tržby o 0,9 %, meziměsíčně o 1,9 %. Tuzemskou ekonomiku se zatím nepodařilo nastartovat tak jak ekonomové předpokládali. Hlavní roli hraje i druhá vlna koronavirové nákazy.

Tržby maloobchodníků se v říjnu vrátily k poklesu




Hlavní důvod, proč lidé neutrácejí je jejich obava o budoucí příjmy. Na řadu z nich už ekonomické problémy dopadly. Češi se chovají racionálně. Ti, co si mohou dovolit utrácet, jsou ve výdajích obezřetní a lidé s nižšími příjmy utrácejí jen za to nejnutnější. V listopadu bude situace maloobchodníků ještě horší, jelikož v tomto měsíci byly obchody zcela zavřené. Riziko může být ve vánočním utrácení. To by samozřejmě pomohlo maloobchodníkům, na druhé straně úskalí krátkodobých půjček, kontokorentů a kreditních karet je vysoké. Lidé by si mohli chtít dopřát po těžkém roce bohatší vánoce. Pokud tito lidé v dalších měsících ztratí příjmy, spadnou do dluhové pasti.

Nákupy přes internet nedokážou plně vykompenzovat uzavřené obchody. Tržby klesaly obchodníkům s oblečením, obuví, rekreací, elektronikou i s potravinami. Naopak nejvíce se dařilo prodejcům zdravotnického materiálů, domácích potřeb a především nespecializovaným prodejnám s převahou potravin, neboli supermarketům. Tradičně dobře si stál obchod přes internet a zásilkový prodej, který vzrostl o 31,5 %.   

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 



Tržby maloobchodníků se v říjnu vrátily k poklesu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15143442336

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více