Tuzemské banky jsou podle ČNB i nadále odolné vůči rizikům


20. 06. 2012  21:39     ČTK     komentáře (0)

Tuzemský bankovní sektor jako celek je podle výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka, nadále odolný vůči případnému nepříznivému vývoji. Stabilita by neměla být ohrožena ani při výrazně nepříznivém vývoji. V takovém případě by ale některé instituce utrpěly ztráty, které by si mohly vyžádat kapitálové injekce od akcionářů v řádech miliard korun. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě, kterou dnes zveřejnila ČNB. Výsledky jsou tak podobné i předchozím testům, které ČNB provedla.





ČNB uskutečnila zátěžové testy i pro pojišťovny a penzijní fondy. Zatímco sektor pojišťoven je vzhledem k relativně velkému kapitálovému polštáři schopen dobře ustat rizika z nepříznivého tržního vývoje, sektor penzijních fondů zůstává podle ČNB vysoce citlivý na výraznější pohyby v cenách cenných papírů, které drží.

Hlavní rizika pro finanční sektor vycházejí podle ČNB z možného výraznějšího propadu ekonomické aktivity kvůli prohloubení krizového stavu v eurozóně. ČNB proto v rámci zátěžových testů vytvořila dva scénáře.

Základní scénář reprezentuje vývoj, který považuje ČNB za nejpravděpodobnější a odpovídá prognóze ČNB, která letos počítá s recesí ekonomiky a následně s mírným růstem. Takový vývoj by nevyžadoval žádné dodatečné kapitálové injekce do sektoru.

Zátěžový scénář „Evropa v depresi“ předpokládá víceletý propad ekonomické aktivity a s ním související výrazný pokles cen nemovitostí, nárůst úvěrů v selhání a pokles provozních zisků finančních institucí. V takovém případě by 12 finančních institucí požadavky na kapitálovou přiměřenost nesplnilo a kapitálové injekce by si vyžádaly necelých 15 miliard korun. To by ale stabilitu sektoru neohrozilo, uvedla ČNB.

Nejhorší dopady by měl na tuzemské banky vývoj podle zátěžového scénáře v kombinaci se znehodnocením poloviny všech expozic pěti největších domácích bank vůči svým mateřským skupinám a znehodnocením expozic vůči zadluženým zemím EU. V takovém případě by regulatorní požadavky na kapitál nesplnilo 15 bank a byla by nutná injekce 32,5 miliardy korun. "Tento extrémní předpoklad způsobí bankovnímu sektoru dodatečné ztráty ve výši necelých 37 miliard korun a pokles kapitálové přiměřenosti k osmiprocentní hranici," uvedla ČNB. Ke koci března byla kapitálová přiměřenost bankovního sektoru 15,22 procenta.

V současnosti jsou podle centrální banky expozice českých bank vůči mateřským skupinám na bezpečné úrovni. ČNB uvedla, že je pečlivě sleduje. "Udržení důvěry veřejnosti a investorů ve stabilitu českého bankovního sektoru při napjaté situaci v eurozóně vyžaduje zachování vysoké schopnosti bank absorbovat potenciální úvěrové a tržní ztráty. ČNB bude proto věnovat zvýšenou pozornost sledování kvality úvěrových portfolií bank a družstevních záložen a také vazbám domácích bank na mateřské skupiny," uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Podle zprávy si ale tuzemský finanční sektor loni a v prvním čtvrtletí letos zachoval nebo dokonce posílil svou odolnost z hlediska kapitálu i likvidity.

Podle České bankovní asociace výsledky testů ČNB potvrzují, že bankovní sektor je silnou stránkou české ekonomiky. "Banky požívají důvěry svých klientů a svými obchodními aktivitami podporují chod ekonomiky a nadále pracují s předpokladem, že se celková atmosféra v ekonomice bude do budoucna spíše zlepšovat, a to i přestože některé statistické údaje o hospodářství z poslední doby zaostaly za očekáváními," uvedla ČBA.

Asociace zároveň doplnila, že expozice českých bank vůči zahraničním mateřským společnostem zůstává v souhrnu nevýrazná. "Navíc je zřetelné, že si mateřské společnosti velmi váží kvality svého aktiva, které v českých bankách mají," dodala ČBA.



Tuzemské banky jsou podle ČNB i nadále odolné vůči rizikům

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15748609360

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více