TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY:
I půjčky se stále inovují a modernizují. Zavádí se novinky


17. 06. 2019  00:29     Miroslav Zeman     komentáře (0)

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Pod pojmem úvěr si lidé většinou představí hotovost, kterou obdrží od banky na nějaký účel a pak jí postupně splácejí stejně vysokými splátkami dle splátkového kalendáře, až do úplného zaplacení. Tak jednoduché a nudné to však být určitě nemusí.

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: I půjčky se stále inovují a modernizují. Zavádí se novinky




Úvěr je totiž velmi dynamický produkt, který se neustále vyvíjí a banky ho neustále inovují a modernizují. Úvěr tak nemusí už být jen samotná půjčka a způsob splácení, ale také mnoho dalších souvisejících produktů a služeb či možností. Banky tak stále více přicházejí s novými možnostmi a volbami, které si mohou lidé stanovit a určit pro splácení úvěrů.

Úvěry na míru se rozšiřují

Zjednodušeně bychom mohly tento přístup označit jako úvěry na míru. Klient si v takovém případě má možnost zvolit parametry produktu a působ jeho splácení. Klient tak získává vyšší sebevědomí při jednání s bankou a také pocit, že může o svém závazku částečně rozhodovat a měnit či stanovovat jeho parametry.

Úvěry, kde si klient může měnit výši splátek

Variabilní půjčky umožňují klientům stanovit parametry splácení úvěru. Typickým příkladem je například hodinová půjčka od Equa Bank, která umožňuje klientům stanovit si dobu splácení a výši splátek a to nejen na počátku splácení, ale i v průběhu doby splácení. Lidé se totiž v průběhu mnoha let splácení mohou dostat do situace, kdy nejsou schopni splácet splátky v původní výši a banka jim tak umožní, aby si sami po určitou dobu snížili splátku a prodloužila se splatnost úvěru. Ve stejném duchu poskytují své úvěrové produkty i další banky.

Banky nejen poskytují možnosti, ale i odměňují

Banky dávají klientům nejen možnost nastavit si konkrétní úvěr na míru, ale také klienty široce odměňují za řádné splácení, nebo za uzavření smlouvy o úvěru. Nejlepší a nejlogičtější odměnou pro klienta je nízký úrok, resp. nízká RPSN, spojená s úvěrem. To by mělo být to základní co klient při hodnocení výhodnosti úvěru sleduje. Banky ale také za řádné splácení vrací klientům určitý počet splátek, nebo jim dávají při sjednání smlouvy věcné ceny. Například Česká spořitelna odpouští klientům u svého produktu až 15 úvěrových splátek. Klient se tak i díky vysoké konkurenci na domácím bankovním trhu stává skutečně středem pozornosti bank.

Banky zabijí dvě mouchy jednou ranou

Banky při poskytování těchto úlev a možností klientům sledují hned dva cíle. Jedním cílem je nastavení spokojenosti klientů s produktem na výrazně vyšší úroveň. Druhým cílem je zainteresování klienta na řádném splácení a tedy zvýšení odpovědnosti klienta. Klient, který má možnost v průběhu splácení snížit splátky protože přišel o práci, nebo se mu narodilo dítě, nemá důvod stát se neplatičem se všemi riziky a následky, které to přináší, ale přímo díky charakteru úvěru má možnost snížit si po určitou dobu splátky a prodloužit si splatnost úvěru.

NÁŠ SERIÁL O ÚVĚRECH, ÚVĚROVÝCH PRODUKTECH A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

S partnerem speciálu o úvěrech

 



TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: I půjčky se stále inovují a modernizují. Zavádí se novinky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12568266000

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více