Unikátní pětirozhovor – co si myslí generální ředitelé českých bankovních dravců?


15. 10. 2011  16:44     ar     komentáře (0)

Na tuzemský bankovní trh se derou nové banky, klienti se probouzejí z letargie a stávající bankovní domy si uvědomují, že o každou korunu vkladů je třeba bojovat, protože na ní se vážou další příjmy. Oslovili jsme proto ředitele pěti rychle se rozvíjejících bank – Air Bank, Equa Bank, FIO, mBank a ZUNO a pohovořili s nimi na téma změn v českém bankovnictví. „Na boj o klienty jsme připraveni a těšíme se na něj,“ daly by se shrnout jejich odpovědi.





Odpovědi na čtyři tematické okruhy (změny na bankovním trhu, online bankovnictví vs. kamenné pobočky, investování, bankovní krize) jsou povětšinou prosty tradičních a nic neříkajících frází. Naopak, ředitelé Air Bank (Erich Čomor), Equa bank (David Putts), FIO (Jan Sochor), mBank (tehdy ještě Janusz Mieloszyk) a ZUNO (Miroslav Střihavka) jsou velmi přímé a klienty naplňují optimismem, že se něco skutečně zmaní. Jak to? Ač se to zdá na první pohled nepochopitelné, menší banky mají společný cíl – přinutit stávající klienty velkých bank uvažovat o tom, že změnit banku může být velmi výhodné. Ona změna v uvažování je totiž základním krokem k tomu, aby tyto banky mohly akvírovat nové klienty. „To, že za chvíli přijdou na trh další banky, nám vrásky nedělá. Naopak, moc se na ně těšíme. Věříme totiž, že půjdou podobným směrem a s českým bankovním trhem zahýbou spolu se ZUNO,“ řekl k tomu ředitel ZUNO Miroslav Střihavka. Velmi podobný názor má Janusz Mieloszyk z mBank: „Věřím, že spolu s novými hráči na internetovém a nízkonákladovém bankovním trhu opět zesílíme konkurenční tlak na tradiční velké banky. Čím více se budeme snažit klienty bank přesvědčovat o tom, že za kvalitní bankovní služby nemusí platit takové poplatky, tím více se klienti budou zamýšlet nad jejich výší a nad změnou banky.“

.  

ROZHOVORY S ŘEDITELI PĚTI TUZEMSKÝCH BANKOVNÍCH DRAVCŮ NALEZNETE ZDE!

.  

Druhým okruhem interview byla budoucnost kamenných poboček v souvislosti s nepopiratelným faktem, a sice nástupem online distribučního kanálu. Rozvoj internetu je totiž natolik výrazný, že dává oprávněný podnět k diskusi o tom, zda vůbec bude třeba držet rozsáhlou kamennou pobočkovou síť. I v tomto jsou ředitelé zmíněných bank více méně za jedno – kamenné pobočky, tedy prostředek hmatatelného vztahu mezi klientem a bankou, nelze eliminovat zcela. „Bez ohledu na rozmach internetu nadále bude platit, že bez pobočkové sítě nemůže mít banka plnohodnotný vztah se zákazníkem,“ řekl ředitel Air Bank Erich Čomor, a dodal, že role pobočky se ale dramaticky mění. „Pro běžné transakce je už dnes pobočka z pohledu mnoha zákazníků zcela nepodstatná,“ myslí si Čomor.

. V dalším tematickém okruhu jsme řešili sklon Čechů k investování a jeho podoby. Je totiž veřejným tajemstvím, že mnozí Češi jsou – co se investování týče – velmi konzervativní, až nečinní. Miliardy a miliardy Kč jsou nechávány ladem na téměř neúročených běžných účtech, což klienty bank logicky stojí úroky, které by mohli dostávat při lepší volně investičního produktu. To se však s nastupující generací pomalu mění. Jsou na to banky připraveny? Co se investování týče, je z oslovených bank nejdále FIO banka, která působí i jako broker. „Fio banka jako největší český on-line broker nabízí klientům možnost investovat prostřednictvím aplikace e-Broker na burzách v České republice i ve světě – nákup nebo prodej je otázkou několika sekund. Jsme si vědomi toho, že začínající investor potřebuje získat základní informace a podat pomocnou ruku – proto pořádáme investiční semináře zdarma pro širokou veřejnost, podzimní kolo školy investování již probíhá a čítá na 100 seminářů v 60 městech ČR. Zájemci si dále mohou vyzkoušet investování nanečisto prostřednictvím demoverze aplikace e-Broker, která je dostupná bezplatně na našich internetových stránkách. Pro ty, kteří si netroufají investovat sami, nabízíme i správu peněz profesionálními makléři,“ vypočítal Jan Sochor investiční možnosti ve FIO. .  

V závěrečné otázce jsme diskutovali více filozofické téma – finanční krizi, konzum současné společnosti a možnosti a poučení, které mohou nabízet alternativní bankovní systémy, například islámské bankovnictví. Turbulentní vývoj ve finančním sektoru stále více podněcuje otázky, zda je to, v čem momentálně žijeme, je nejlepší možné uspořádání systému. Ačkoliv námi oslovení ředitelé bank připouštějí některé slabé stránky, nedomnívají se, že je k současnému systému nějaká významně lepší alternativa. „Pokud jde o alternativní bankovní systémy, například islámské bankovnictví, v západních společnostech na toto téma zatím neproběhla žádná významná diskuse. Důvodem je to, že zatímco islámské banky nemohou vydělávat na úrocích z peněz (které nemají žádnou vlastní hodnotu), obchodují a investují, aby mohly sdílet zisky se zákazníky, kteří si u nich peníze ukládají. I v tomto systému se tedy vyskytují rizika a banky mohou kolabovat – takže systém je jiný, ale není jisté, zda je lepší,“ vysvětlil David Putts, ředitel Equa Bank.



Unikátní pětirozhovor – co si myslí generální ředitelé českých bankovních dravců?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15406093984

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více