Unikátní výsledky reality testu:
Pro klienty je nejdůležitější cena úvěru. Nesmí ale spěchat


05. 03. 2015  00:56     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - VÝSLEDKY REALITY TESTU: Server Bankovní Poplatky přinesl výsledky unikátního a originálního reality testu. V jeho rámci skuteční klienti testovali úvěry bank a jejich podmínky. Za rok 2014 jsme přitom došli k velmi zajímavým zjištěním.

Unikátní výsledky reality testu: Pro klienty je nejdůležitější cena úvěru. Nesmí ale spěchat




Klienti bank začínají být při výběru a sjednávání úvěrů opatrnější. Vyplývá to z průzkumu realizovaného v rámci průběhu Reality testu, který organizuje serveru Bankovní Poplatky. Smyslem reality testu je zjistit skutečné, reálné podmínky úvěrů, které lidé mohou u bank získat a jejich porovnání. Porovnání úvěrů pak probíhá jak podle podmínek úvěrů, tak podle jejich nákladnosti. 

V rámci projektu pak také sledujeme chování běžného klienta ve vztahu k získávání úvěru. 

 Postupné zlepšování přístupu klientů k podmínkám úvěrů a k jejich pečlivějšímu výběru lze vysledovat v minulých dílech tohoto tématu. Zjistili jsme v rámci průzkumu, že lidé se mnohem méně orientují podle reklamních nabídek bank, ale více se orientují podle předsmluvních nabídek či na základě internetových porovnávačů výhodnosti úvěrů. 

Bohužel však stále vidíme trend, kdy se výše uvedené pozitivní posuny vymazávají ve chvíli, kdy lidé na úvěr spěchají. V takovém případě lidé ustupují ze svých zásad a z deklarované opatrnosti a podepíší smlouvu i pod tlakem.

porovnán RT

 

Z přiloženého grafu vyplývá, že lidé se o úvěry a jejich výhodnost zajímají v případě, kdy vše probíhá standardně, a mají čas parametry úvěrů sledovat. Ve chvíli, kdy na úvěr spěchají za jakéhokoliv důvodu, tak opatrnost výrazněji klesá.

Celkově zaplacená cena za úvěr, tedy RPSN zajímá při výběru úvěru 52 procent dotázaných. Ve chvíli kdy si lidé skutečně půjčku brali, však tento poměr klesá nap pouhých 38 procenta dotázaných. Stejný je i případ flexibility půjčky. Ta zajímá v případě standardního postupu 18 procent dotázaných. V případě skutečného výběru půjčky pak tento poměr klesá na pouhých 13 procent.

Velmi viditelný je pak parametr rychlost a snadnost získání půjčky. Při běžném hodnocení toto kritérium upřednostňuje pouhá 4 procenta dotázaných. Ve chvíli, kdy si tito lidé brali skutečně půjčku, pak toto kritérium upřednostnilo dramaticky vyšších 33 procent dotázaných.

Je zřejmé, že stejně jako při jiných průzkumech hraje roli teorie a praxe. Lidé se často ukazují v případě teoretického přístupu jako odpovědnější a uvážlivější. V případě, kdy se však dostanou do konkrétní reálné situace, kdy mají daný problém řešit, již tak odpovědní nejsou a objevují se standardní a běžné životní přístupy k řešení problémů.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY Z NAŠEHO SERIÁLU O VÝSLEDCÍCH REALITY TESTU NALEZNETE ZDE!



Unikátní výsledky reality testu: Pro klienty je nejdůležitější cena úvěru. Nesmí ale spěchat

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor