Univerzita dohazuje bance studenty (HN)


28. 08. 2007  13:03     Tereza Nosálková, Petra Benešová     komentáře (4)

Všichni studenti, kteří vyjíždějí na Erasmus, si totiž coby "studijní povinnost" musí otevřít eurový účet u Komerční banky. Jedině tam jim totiž škola přepošle přidělené peníze ze stipendijního programu.





Ke smlouvě o stipendiu v zahraničí v rámci studentského programu Erasmus dostal medik Štěpán Sulek i jeden nevítaný dárek. Na rektorátu Univerzity Karlovy (UK) se musel "upsat" Komerční bance. Všichni studenti, kteří vyjíždějí na Erasmus, si totiž coby "studijní povinnost" musí otevřít eurový účet u Komerční banky. Jedině tam jim totiž škola přepošle přidělené peníze ze stipendijního programu. Za rok tak jen naše největší univerzita "uloví" bance asi patnáct set perspektivních klientů.

Z rektorátu na pobočku

Medik Sulek se ale bránil. "Argumentoval jsem tím, že mám eurový účet u jiné banky, tak proč bych si měl zakládat nový," popisuje Sulek. Ale nepochodil. Nedobrovolně se tak ocitl na pobočce KB, kde výměnou za svá osobní data získal účet.

Za otevření účtu studenti nic neplatí. Tím také univerzita svůj postup hájí. "Komerční banka byla vybrána poté, co jsme vyhodnotili aktuální možnosti jednotlivých bank. Tím, že odpadla nutnost převodu měn, ušetří UK milion a půl korun ročně," odpověděl HN e-mailem tiskový mluvčí UK Václav Hájek. Škola má totiž u Komerční banky veden i svůj účet. Argument "nejlepší nabídky" účtu pro studenty ale poněkud kulhá. Součástí eurového účtu KB totiž není internetové bankovnictví. A to v praxi znamená, že student, který pobývá v cizině, nemá nad účtem žádnou kontrolu. Zůstatek si na displeji zahraničního bankomatu nepřečte a hlavně - nemůže provádět bezhotovostní převody. Banka má pro studenty řešení - studentské konto Gaudeamus, které už on-line přístup k penězům nabízí. "Student si navíc může z tohoto účtu peníze zdarma vybrat a vložit na svůj účet," odmítá nespokojenost studentů Hájek. Jenže studentům se ale nelíbí už to, jak je univerzita bance "prodává".

 

Celý článek najdete na:

http://hn.ihned.cz/c1-21896410-univerzita-dohazuje-bance-studenty



Univerzita dohazuje bance studenty (HN)

Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16273021088

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více