Úrokové sazby hypoték nadále klesají, průměrná sazba v červenci 4,84 %


18. 08. 2010  08:41     FINCENTRUM HYPOINDEX     komentáře (0)

I přes další pokles úrokových sazeb v červenci počet nově uzavřených hypoték klesl o více než tisícovku, objem pak dokonce spadl pod 6,5 miliardy korun. V meziročním srovnání se však produkce hypotečních bank neustále zlepšuje. Historicky poprvé čerpali z hlediska objemu klienti českých bank nejvíce hypoték s tříletou fixací.





České hypoteční banky v uplynulém měsíci poskytly celkem 3797 hypoték v objemu 6,439 miliardy korun. Průměrná částka v červenci poskytnutého hypotečního úvěru činila 1 695 813 Kč. Oproti stejnému období loňského roku si banky polepšily v počtu poskytnutých úvěrů o 4,3 % a v objemu dokonce o 7 %.   Historicky poprvé banky v červenci poskytly největší objem hypotečních úvěrů nikoliv s fixací na 5 let, ale s pevnou úrokovou sazbou na 3 roky. I když dalo hypotéce s pětiletou fixací přednost 1699 klientů a tříletou fixaci zvolilo jen 1536 klientů, v důsledku rozdílných výší úvěrů zvítězily historicky poprvé v objemu hypotéky s tříletou fixací.   „Postupně se začínají sbližovat průměrné výše hypotečních úvěru u jednotlivých fixací. Zatímco na počátku roku platilo pravidlo, že vyšší hypotéky byly spíše pořizovány s kratšími fixacemi, v současnosti dochází ke snížení rozdílů. Především klienti s vyšším hypotečním úvěrem se logicky nechtěli na vysoké sazby dlouho vázat, avšak současná výše sazeb pětiletých fixací je přijatelnější a dochází tak k  přehodnocení preferencí,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.   Průměrná úroková sazba v červenci poskytnutých úvěrů bez ohledu na fixaci klesla o 8 bazických bodů na 4,84 %. Pokles nebyl tak výrazný jako v předchozích dvou měsících, ale i tak mohou mít klienti další důvod k radosti. Oproti loňskému červenci sazby „spadly“ již o 82 bazických bodů.    „Pokles FINCENTRUM HYPOINDEXu byl v červenci způsoben snížením sazeb tříletých a pětiletých fixací, které v tomto měsíci tvořily přibližně 85 % všech poskytnutých hypoték,“ komentuje aktuální vývoj Josef Rajdl.  

Variabilní hypotéky podražily

  Podobně jako v předchozích měsících zlevňovaly hypotéky s fixovanou úrokovou sazbou ve všech variantách. V červnu jsme však začali monitorovat také oblíbenost a vývoj průměrných úrokových sazeb variabilních hypoték. Ty v meziměsíčním porovnání podražily ze 3,78 % na 3,88 %, tedy o rovnou desetinu procentního bodu. Rozdíl mezi průměrnou variabilní a fixovanou pětiletou sazbou se zmenšil na necelý procentní bod.   V důsledku snížení průměrné částky úvěru ztratily také variabilní hypotéky část svého objemově měřeného tržního podílu na 5,9 %. Přednost hypotéce s variabilní úrokovou sazbou dalo v červenci 191 klientů, přičemž 31 % z nich tento úvěr využilo na jiné účely, než výstavbu případně koupi nemovitosti. Což značí, že hypotéky s variabilní úrokovou sazbou - více než které jiné - lidé používají na refinancování stávajících úvěrů.   Více informací o aktuálním vývoji ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX včetně predikce vývoje úrokových sazeb hypotečních úvěrů v ČR naleznete na www.hypoindex.cz.  

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu:FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.



Úrokové sazby hypoték nadále klesají, průměrná sazba v červenci 4,84 %

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16266984464

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více