Úroky na spořicích účtech začaly padat (HN)


26. 02. 2009  20:53     Miroslava Jirsová     komentáře (0)

Úročení na spořicích účtech a vkladech začalo po únorovém snížení sazeb ČNB padat. ING konto včera zákazníky nemile překvapilo poklesem sazby ze tří na 2,5 procenta ročně.





Úročení na spořicích účtech a vkladech začalo po únorovém snížení sazeb ČNB padat. ING konto včera zákazníky nemile překvapilo poklesem sazby ze tří na 2,5 procenta ročně. Na FIO kontu se od pondělí peníze zhodnocují jen rychlostí 2,8 procenta ročně namísto 3,1 procenta. Během února znevýhodnily i spořicí produkty ČSOB, Raiffeisenbank, České spořitelny a Komerční banky. Situace se snaží využít GE Money Bank, která vyrazila proti proudu uvedením spořicího účtu Genius Plus se sazbou 3,6 procenta ročně pro vklady nad 40 tisíc korun.   Naopak se snižováním úroků na úvěrech a hypotékách ale banky nespěchají. V řadě případů, třeba u České spořitelny, se nepohnuly, přestože úroky na vkladech klesly. "Hypotéky a úvěry jsou spíše dlouhodobé produkty. Jejich sazby se odvíjejí od ceny dlouhodobých peněz na mezibankovním trhu a rizikových příplatků," vysvětluje Pavla Langová z tiskového oddělení České spořitelny. Banky ale nesnižují sazby ani na kontokorentech a kreditních kartách, což jsou spíše krátkodobé úvěry. "Nemáme prostor ke snížení, banka musí zohlednit vyšší riziko nesplácení úvěrů," uvádí Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.   Přestože sazby klesají, spořicích klientů přibývá. Příliv peněz na spořicí produkty potvrdilo všech sedm oslovených finančních ústavů. Třeba mBanka hlásí letos nárůst vkladů o pět procent, přestože v lednu sazby snížila z 3,5 na 2,7 procenta. Příliv začal už koncem loňského roku. Lidé se kvůli nejisté situaci snaží víc šetřit. Navíc se bojí investování a do vkladů tak plynou i peníze vybrané z podílových fondů. Podle Asociace kapitálových trhů majetek uložený v podílových fondech během roku 2008 klesl o 22 procent.

 



Úroky na spořicích účtech začaly padat (HN)

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15527065424

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více